Zoeken

Vul uw zoekwoord in
zoeken

Nieuwsbrief

Bent u in dienst van een gemeente en werkt u in het gemeentelijke sociale domein? Dan kunt u zich gratis abonneren op onze nieuwsbrief. Vul hieronder uw e-mailadres in!

aanmelden

Luisteren naar kinderen verbetert aanpak armoede

Kinderen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een effectieve aanpak van armoede. Beleidsmakers moeten dan wel kijken naar de complete leefomgeving van kinderen in plaats van de nadruk leggen op armoede. Dat concludeert Asia Sarti in haar promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit. Zij onderzocht hoe kinderen in achterstandswijken in Amsterdam en Hoorn het opgroeien in armoede ervaren en wat hun ideeën en wensen zijn voor het verbeteren van de kwaliteit van hun leven.

Verhalen van kinderen over hun leven kunnen inzicht geven in hoe zij willen worden benaderd, zegt Sarti. Dat is belangrijk omdat de benadering van kinderen het succes van een armoedeaanpak kan bepalen. Zo willen kinderen niet als ‘arm’ worden bestempeld. Dit betekent volgens Sarti overigens niet dat gesprekken over armoede moeten worden vermeden. Beleidsmakers zouden kinderen moeten vragen naar alle aspecten van hun leven: armoede en ontbering kunnen daarbij horen.

Intensief proces
Het leren kennen van kinderen en hun wensen en behoeften is een intensief proces, stelt Sarti. Maak er daarom een interactief, leerzaam en bijzonder proces van en geef het tijd, want dat is nodig voor de relatie en het vertrouwen. Het is cruciaal om kinderen die dit willen meer controle over de agenda te geven, hen meer tijd en ruimte te geven om te praten over problemen die hen beïnvloeden, en kinderen in staat te stellen hun eigen gegevens te interpreteren en uit te leggen, aldus Sarti.

Ondersteuning voor gemeenten
Er zijn al verschillende gemeenten die kinderen betrekken bij beleidsontwikkeling. Vaak worden zij daarbij ondersteund door organisaties als:

  • The Missing Chapter (missingchapter.org): laat schoolgaande kinderen en besluitvormers met elkaar in gesprek gaan over complexe maatschappelijke vraagstukken;
  • Consulting Kids (consultingkids.nl): laat kinderen volwassenen helpen met het oplossen van complexe vraagstukken.
  • Speaking Minds (speakingminds.nl): koppelt jongeren aan gemeenten om hen samen te laten nadenken over armoede.

Bron: Divosa

Week 48 2017

Bijlagen:
Sarti - Child participation in a context of poverty
Sarti - samenvatting proefschrift

Titel

Beschrijving met een overflow momenteel. Misschien moer er een max aantal tekens komen? 87

<- open voor meer info