Zoeken

Vul uw zoekwoord in
zoeken

Nieuwsbrief

Bent u in dienst van een gemeente en werkt u in het gemeentelijke sociale domein? Dan kunt u zich gratis abonneren op onze nieuwsbrief. Vul hieronder uw e-mailadres in!

aanmelden

Discriminatie bij opsporing fraude Tilburg

De gemeente Tilburg heeft zich bij de opsporing van bijstandsfraude schuldig gemaakt aan discriminatie. De gemeente beperkte zich tijdens een proef om vermogen van uitkeringsontvangers in het buitenland op te sporen tot inwoners met de Turkse nationaliteit en dat was volgens de rechter in strijd met het discriminatieverbod.

'Beperking vanwege kosten'
Tilburg beperkte zich naar eigen zeggen vanwege de kosten tot onderzoek in Turkije. Er werd een gespecialiseerd bureau ingeschakeld dat op zoek ging naar bezit van onroerend goed van Turkse uitkeringsontvangers in hun land van herkomst. De opgespoorde fraudeurs moesten hun uitkering terugbetalen.


Hoger beroep
Met een beroep op discriminatie stapten meerdere betrapte inwoners van Tilburg naar de rechter omdat de gemeente bedragen tussen € 85.000 en € 145.000 terugeiste. In hoger beroep kregen ze gelijk, aldus drie uitspraken die in de laatste week van 2017 zijn gepubliceerd.


Nieuwe beslissing
De rechter bepaalde dat de gemeente het bewijs uit het vermogensonderzoek niet mocht gebruiken. Tilburg moet een nieuwe beslissing nemen op de bezwaren tegen de beëindiging en invordering van de uitkeringen. (ANP)


Bron: Binnenlands Bestuur

Week 2 2018

Titel

Beschrijving met een overflow momenteel. Misschien moer er een max aantal tekens komen? 87

<- open voor meer info