Zoeken

Vul uw zoekwoord in
zoeken

Nieuwsbrief

Bent u in dienst van een gemeente en werkt u in het gemeentelijke sociale domein? Dan kunt u zich gratis abonneren op onze nieuwsbrief. Vul hieronder uw e-mailadres in!

aanmelden

Meer gemeenten geïnteresseerd in Dordts Babyhuis

De Stichting Babyhuis in Dordrecht, die jonge moeders met baby’s opvangt om hechtingsproblematiek aan te pakken en latere ellende te voorkomen, wil gaan uitbreiden naar Leiden en Rotterdam. Onder andere Roos van Gelderen, de Leidse wethouder jeugdzaken, is erg enthousiast.

Hechtingsproblematiek
De vier jaar oude stichting vangt bij haar Dordtse vestiging jaarlijks vijfentwintig moeders met baby op. Doel is om in zoveel mogelijk gevallen te voorkomen dat hechtingsproblematiek aanhoudt en uiteindelijk leidt tot een jeugdbeschermingsmaatregel. Dat lijkt heel aardig te gaan; volgens voorzitter en oprichtster Barbara Muller kan 94% van de moeders die uitstromen zelf haar kind blijven opvoeden op een zelfredzame manier. In de overige 6% van de gevallen volgt toch een jeugdbeschermingsmaatregel, bijvoorbeeld uithuisplaatsing. Gemeenten, onder de jeugdwet verantwoordelijk voor de jeugdbescherming, kunnen met het werk van Stichting Babyhuis goed hun voordeel doen. Muller: ‘Een uithuisplaatsing kost per jaar ongeveer € 90.000 per kind.’ De gemeente Dordrecht vergoedt inmiddels plaatsingen bij het Babyhuis.


Preventie
Onder meer Leiden krijgt dit jaar een vestiging van stichting Babyhuis. Wethouder Roos van Gelderen (jeugd, Socialistische Partij) is daar verguld mee. ‘Ik ben een tijd geleden in Dordrecht op bezoek geweest in het Babyhuis en was erg onder de indruk van wat ik daar zag. Er wordt daar, op een heel kwetsbaar moment voor ouders en kind, op een goede manier hulp geboden vanuit een huiselijke situatie. Ik ben ervan overtuigd dat daarmee in veel gevallen voorkomen kan worden dat kinderen op jonge leeftijd al bij hun ouders weggehaald moeten worden. Elk geval is er één te veel.’ Of de gemeente Leiden plaatsingen in het Leidse Babyhuis in spe gaat vergoeden is nog niet zeker. ‘We gaan eerst in kaart brengen wat er nodig is’, aldus Van Gelderen. Zij sluit niet uit dat ook andere gemeenten bij zo’n overleg aanschuiven, gezien een eventuele regionale functie voor het Babyhuis. ‘De rode loper gaat in ieder geval uit. Hiermee wordt qua zorg en preventie iets aan de regio toegevoegd dat we nog niet hadden. Plaatselijke hulporganisaties zijn daar ook al van op de hoogte, en ik heb begrepen dat er al een paar aanmeldingen zijn binnengekomen. Dat laat wel zien dat hier vraag naar is.’


Rotterdam
De stichting wil ook in Rotterdam een dependance beginnen in 2018 maar kreeg daar vooralsnog geen actieve financiële steun vanuit de gemeente. ‘In het verleden hebben we al twintig Rotterdamse moeders met kind opgevangen’, vertelt Muller. ‘Dat hebben we destijds kosteloos gedaan omdat de gemeente Rotterdam de hulp blijkbaar niet buiten de eigen regio wilde vergoeden.’ In Rotterdam wil de stichting de financiering via onderaannemers gaan regelen.

‘Veilig en vertrouwd’
In Dordrecht heeft de stichting haar sporen reeds verdiend. Wethouder Rik van der Linden (jeugd, ChristenUnie): ‘Wij zien absoluut meerwaarde in het Babyhuis, in de eerste plaats omdat het een belangrijke voorziening is om uithuisplaatsingen mee te voorkomen. Moeder en kind blijven vanaf het begin bij elkaar en er staat goede hulpverlening omheen. Ook is het ook mooi dat het grotendeels op vrijwilligers draait en ook goed is ingebed in de professionele hulpverlening. Mede daarom zijn we twee jaar geleden begonnen met het vergoeden van een aantal plaatsingen. De stichting levert met relatief weinig kosten hele goede diensten. De hulp is goed georganiseerd en laagdrempelig, en de sfeer is veilig en vertrouwd.’


Bron: Binnenlands Bestuur

Week 6 2018

Titel

Beschrijving met een overflow momenteel. Misschien moer er een max aantal tekens komen? 87

<- open voor meer info