Zoeken

Vul uw zoekwoord in
zoeken

Nieuwsbrief

Bent u in dienst van een gemeente en werkt u in het gemeentelijke sociale domein? Dan kunt u zich gratis abonneren op onze nieuwsbrief. Vul hieronder uw e-mailadres in!

aanmelden

Nu nog Schuldenlab070, morgen SchuldenlabNL

De gemeente Den Haag heeft samen met publieke en private partners een vernieuwende aanpak voor schuldenproblematiek ontwikkeld. Koningin Máxima liet zich 22 februari 2018 bijpraten over het Schuldenlab070. Als het aan de betrokken partijen ligt, wordt die aanpak dagelijkse praktijk in alle gemeenten.

Alle-hens-aan-dek-aanpak
Wethouder Rabin Baldewsingh (sociale zaken, PvdA) leidde het werkbezoek in. ‘Schuldenproblematiek vergt een alle-hens-aan-dek-aanpak’, liet hij de koningin weten. Daarmee vatte Baldewsingh de kerninnovatie van het Haagse schuldenlab in een zin aardig samen. In opdracht van de gemeente Den Haag wist de Stichting Society Impact sinds 2015 maar liefst 25 partners te betrekken bij Schuldenlab070 en het ondersteuningsfonds waaronder ING, Rabobank, Eneco, Achmea en CZ. Sadik Harchaoui, die namens Stichting Society Impact de partners aan het project wist te verbinden: ‘Alle betrokken partijen hebben belangen bij een innovatieve aanpak van de schuldenproblematiek. We hebben al die belangen op tafel gekregen en gebundeld in één algemeen belang. Op die manier ontstaat er een win-win-win-situatie. Cliënten, partners en overheden zijn allemaal beter af.’


‘Turbosanering’ voor jongeren
Tijdens het werkbezoek, dat plaats vond in een theatergebouw de Haagse Schilderswijk, werden twee projecten van het schuldenlab in de schijnwerpers geplaatst: het Sociaal Hospitaal, dat er voor zorgt dat Haagse gezinnen met meervoudige problematiek integrale en effectieve hulp krijgen en het Jongeren Perspectief Fonds. Dat fonds helpt jongeren tussen de 18 en 27 jaar door hun schulden te ‘turbosaneren’. Om ervoor te zorgen dat zij niet opnieuw in de schulden belanden, wordt er met de jongeren een plan opgezet richting scholing en werk en doen zij als tegenprestatie een maatschappelijke stage. Vijf jongeren die inmiddels succesvol het programma hebben doorlopen vertelden Máxima hun uiteenlopende verhalen over de manier waarop ze schulden opbouwden en hoe ze zijn geholpen door het Jongeren Perspectief Fonds.


Toekomstig Schuldenlab NL
Voordat de koningin met de Haagse jongeren in gesprek ging, werd ook gesproken over de ‘schaalbaarheid’ van het Haagse schuldenlab. Inzet daarvan was de toekomstige uitbreiding van de Haagse aanpak naar andere gemeenten. Inmiddels hebben 38 gemeenten aangegeven dat zij geïnteresseerd zijn in de projecten van Schuldenlab070. Harchaoui: ‘Het schiet vaak nog tekort aan echte kennisoverdracht tussen gemeenten op projectniveau. Met een toekomstig SchuldenlabNL willen we dit succes op een open source-manier uitdragen om het voor andere gemeenten repliceerbaar te maken.’


Bron: Binnenlands Bestuur

Week 10 2018

Titel

Beschrijving met een overflow momenteel. Misschien moer er een max aantal tekens komen? 87

<- open voor meer info