Zoeken

Vul uw zoekwoord in
zoeken

Nieuwsbrief

Bent u in dienst van een gemeente en werkt u in het gemeentelijke sociale domein? Dan kunt u zich gratis abonneren op onze nieuwsbrief. Vul hieronder uw e-mailadres in!

aanmelden

Toeslagen voor studenten met beperking te laag

De toeslagen voor studenten met een beperking moeten fors omhoog. Deze oproep doen CNV Jongeren en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) aan de formerende gemeenteraadspartijen. Volgens de twee jongerenbonden verschilt de hoogte van de toeslag enorm per gemeente en is die veel te laag.

Ze lanceerden op 23 april 2018 de website www.studietoeslagen.nl. Hierop is zichtbaar hoe hoog de toeslag per gemeente is. Jongeren kunnen hun gemeenten direct oproepen om de toeslag te verhogen. ‘Als jongeren met een beperking gaan studeren is dat goed voor henzelf en voor de maatschappij. Gemeenten moeten dat niet ontmoedigen, maar toejuichen’, zegt Joyce van der Wegen, bestuurslid van de LSVb.

Te laag
Studenten kunnen een toeslag krijgen omdat het voor deze groep lastig kan zijn om de studie te combineren met een bijbaan. Om een hoge studieschuld te voorkomen, bestaat er een studieregeling. Nu de gemeente de hoogte van de toeslag bepaalt, sinds 2015, is de toeslag in bijna alle gemeenten veel te laag, aldus de bonden. Ze vinden dat de toeslag terug moet komen op het oude niveau van 25% van het minimumjeugdloon. De toeslag komt dan uit op € 282.

Brandbrief
De bonden vinden de grote verschillen tussen de gemeenten zeer kwalijk. Zo ontvangt een student met een beperking in Heerlen een bedrag van € 30,58 per maand, terwijl iemand in dezelfde situatie in Middelburg € 254,25 per maand ontvangt. Eerder stuurden CNV jongeren en de LSVb vanwege deze verschillen een brandbrief naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De gemeente Roermond heeft de toeslag daarna verhoogd naar € 282 per maand. Concrete acties vanuit andere gemeenten bleven echter nog uit, aldus de LSVb en CNV Jongeren. (ANP)

Bron: Binnenlands Bestuur

Week 17 2018

Titel

Beschrijving met een overflow momenteel. Misschien moer er een max aantal tekens komen? 87

<- open voor meer info