Zoeken

Vul uw zoekwoord in
zoeken

Nieuwsbrief

Bent u in dienst van een gemeente en werkt u in het gemeentelijke sociale domein? Dan kunt u zich gratis abonneren op onze nieuwsbrief. Vul hieronder uw e-mailadres in!

aanmelden

Jongvolwassenen vaker verslaafd aan sociale media

In 2017 was 29% van de 18- tot 25-jarigen naar eigen zeggen verslaafd aan sociale media. Dit was in 2015 nog 19%. Onder 25-plussers is het aandeel dat zich verslaafd voelt lager. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers uit het onderzoek Belevingen.

Belevingen is een jaarlijks onderzoek met als doel om aan de hand van opvattingen, percepties en meningen van inwoners van Nederland een beeld te krijgen van gevoelens en standpunten in de samenleving. De onderwerpen van dit onderzoek veranderen jaarlijks. In Belevingen 2017 zijn onder andere vragen opgenomen over sociale media. Dezelfde vragen zijn in Belevingen 2015 aan jongeren tussen de 12 en 25 jaar gesteld.

Jongvolwassenen steeds meer uren per dag bezig met sociale media
Sociale media namen in 2017 meer tijd van 18- tot 25-jarigen in beslag dan in 2015. Toen spendeerde 17% van hen drie tot vijf uur per dag aan sociale media en 4% was er vijf tot tien uur mee bezig. Deze percentages zijn in 2017 toegenomen tot respectievelijk 29 en negen. Jongvolwassenen besteedden daarmee de meeste tijd aan sociale media van alle leeftijdsgroepen. Dat jongvolwassenen meer tijd spenderen aan sociale media dan ouderen verklaart deels waarom zij zich vaker verslaafd voelen.

18- tot 25-jarigen vaker bang om dingen te missen
Van de jongvolwassenen zegt 34% bang te zijn om dingen te missen als ze geen gebruik maken van sociale media. Als een binnengekomen bericht niet direct kan worden bekeken, wordt 22% onrustig. Geen toegang hebben tot het internet ervaart 37% als vervelend. Al deze indicatoren zijn gestegen ten opzichte van 2015. Oudere sociale mediagebruikers ervaren minder vaak vrees om dingen te missen (17%) en minder onrust als zij een bericht niet kunnen bekijken (12%). Tevens vinden ze het minder vaak vervelend als ze niet online kunnen (22%).

Vier op de tien jongvolwassenen slapen slechter door sociale media
Steeds meer jongvolwassenen ervaren dat sociale media invloed hebben op hun leven. Het aantal jongvolwassenen dat vooral een negatieve invloed ervaart op de nachtrust tussen 2015 en 2017 gegroeid van 26% naar 41%. Ze oordelen juist weer vaker positief over de uitwerking van sociale media op hun contacten met familie en vrienden. Over de invloed van sociale media op schoolprestaties oordelen in 2017 zowel meer jongvolwassenen positief als negatief in vergelijking met 2015.

Bron: CBS

Week 21 2018

Titel

Beschrijving met een overflow momenteel. Misschien moer er een max aantal tekens komen? 87

<- open voor meer info