Zoeken

Vul uw zoekwoord in
zoeken

Nieuwsbrief

Bent u in dienst van een gemeente en werkt u in het gemeentelijke sociale domein? Dan kunt u zich gratis abonneren op onze nieuwsbrief. Vul hieronder uw e-mailadres in!

aanmelden

'Houd meer rekening met kind in asielprocedure'

Vluchtelingenkinderen moeten tijdens de asielprocedure meer hulp krijgen bij het vertellen van hun verhaal. Ook moeten zij meer informatie krijgen over hun situatie. Dat zegt Carla van Os in het proefschrift waarop zij op 14 juni promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Uit de literatuurstudie die deel uitmaakt van het promotieonderzoek blijkt dat veel gevluchte kinderen bij aankomst in het gastland kampen met traumagerelateerde stress, depressie en angststoornissen. Het delen van hun levensverhaal is daardoor lastig voor hen, omdat zij autoriteiten wantrouwen en het gevoel hebben niet te worden gerespecteerd in het gastland, stelt Van Os. Een positieve en respectvolle houding van de interviewers in de asielprocedure zou kunnen helpen. Ook het bieden van zeggenschap aan de kinderen bij logistieke en inhoudelijke aspecten van het interview en het inschakelen van een tolk kan helpen.

Op basis van deze uitkomsten heeft Carla van Os een aangepaste vragenlijst voor vluchtelingenkinderen: ‘Best Interests of the Child-Assessment’. Deze vragenlijst is getoetst bij gedragswetenschappers en in een pilotstudie. Daaruit blijkt dat de aangepaste procedure praktisch haalbaar en uitvoerbaar is en het belang van het kind dient.

Bron: Nederlands Jeugdinstituut
Week 25 2018
Bijlage: Proefschrift Carla van Os

Titel

Beschrijving met een overflow momenteel. Misschien moer er een max aantal tekens komen? 87

<- open voor meer info