Zoeken

Vul uw zoekwoord in
zoeken

Nieuwsbrief

Bent u in dienst van een gemeente en werkt u in het gemeentelijke sociale domein? Dan kunt u zich gratis abonneren op onze nieuwsbrief. Vul hieronder uw e-mailadres in!

aanmelden

Aanpassing inkoop en bekostiging van acute ggz

Per 1 januari 2019 wordt de inkoop en bekostiging van acute geestelijke gezondheidszorg (ggz) voor volwassenen aangepast, waardoor er een effectieve en 24/7 beschikbare keten acute ggz in de regio ingericht kan worden. Ook helpt het om de overgang van 18- naar 18+ te verbeteren.

De wijziging van de inkoop en bekostiging van de actue ggz is een gevolg van de implementatie van de ‘Generieke Module acute psychiatrie’. Het doel van deze module is een kwalitatieve verbetering van de acute ggz.

Factsheet
Over de veranderingen in de acute ggz is een factsheet opgesteld met de consequenties voor gemeenten. De factsheet bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Aanleiding: Generieke Module Acute Psychiatrie
  2. Advies bekostiging acute psychiatrische zorg
  3. Regioplannen
  4. Consequenties voor gemeenten en gezamenlijke financiering acute ggz 

Ook is een kaart gemaakt waarin de verschillende ggz regio’s zichtbaar zijn. Per regio koopt één representerend verzekeraar de acute ggz in. 

Belangrijk voor gemeenten
Waarom zijn deze ontwikkelingen van belang voor gemeenten?
  • Door verandering van inrichting keten acute ggz 18+ kan de aansluiting op de acute keten 18- verbeterd worden
  • Bij een bestaande combinatie van keten acute ggz 18+ en 18- krijgen gemeenten te maken met een andere bekostiging van de crisiszorg voor jeugd als deze wordt uitgevoerd door crisisdiensten voor volwassenen
  • Door onderlinge afstemming van keten acute ggz 18+ en niet acute keten kan in het kader van personen verward gedrag een goedwerkende aanpak gerealiseerd worden
  • Acute ggz levert een bijdrage aan de bouwstenen melding, beoordeling en vervoer van de sluitende aanpak personen met verward gedrag

Bron: VNG
Week 31 2018
Bijlagen: Factsheet acute ggz en gemeenten en Kaart regios acute ggz

Titel

Beschrijving met een overflow momenteel. Misschien moer er een max aantal tekens komen? 87

<- open voor meer info