28-08-2018

‘4,2 miljoen kansen’

Afgelopen weken kwamen ze weer voorbij, de arbeidsmarktcijfers van CBS en UWV. Het CBS meldde een kwart miljoen vacatures. En dan zijn er nog ongeveer 350.000 werklozen. Hoewel, het is maar hoe je ‘werkloos’ definieert, want eigenlijk hebben 4,2 miljoen mensen om uiteenlopende redenen geen werk.

Dus wat zeggen de cijfers nou eigenlijk? Zijn we succesvol als die 350.000 mensen een betaalde baan hebben gevonden? Of als die 250.000 vacatures zijn vervuld? Of is het niet zozeer krapte op de arbeidsmarkt, maar krapte in ons denken?

Werken heeft vele gedaanten

Buiten de wereld van CBS en UWV heeft ‘werk’ inmiddels veel nieuwe gedaanten. Mensen verkopen spullen op marktplaats, verhuren kamers, laten zich inhuren als freelancer. Ze werken aan project in hun buurt, richten een bedrijfje op om anderen te helpen en bedenken nieuwe producten. Het kan allemaal!

En het begon ooit onbetaald!

Nog zo’n leuk inzicht. Bijna al het betaalde werk komt voort uit onbetaald werk. We verbouwden ooit voedsel voor onszelf, toen voor anderen, waardoor een voedselmarkt ontstond. Zorg verleenden we eerst alleen aan onze naasten. En inmiddels is de zorg een sector van formaat. Vrijwel alle bedrijven zijn gestart in een garage, aan een keukentafel of op een studentenkamer. Niks betaald. Gewoon in vrije tijd.

Wie durft?

Tegenover iedere vacature voor een betaalde baan staan dus eigenlijk 10 mensen zonder werk. Heeft het zin om nog harder ons best te doen om die 10 mensen op die ene vacature geplaatst te krijgen? Of met elkaar doen alsof het er niet 10 maar 1 of 2 zijn? Of zien we het economisch potentieel van alle 10? En omarmen we dat zij juist een bron zijn van nieuwe activiteit, innovatie en groei?

Meer nieuws

Naar een ‘beschermd thuis’: hoe (!) dan?

Vernieuwde klantreis

Bevlogen en betrokken, van begin tot eind. Dat kenmerkt onze...

Challenge levert nieuwe werkplekken voor Nieuwegeiners op

De mannen van Groene Bouwhekken -de winnaars van de challenge-...

Persoonlijke ontwikkeling: professioneel adviseren bij de baak

Verandering teweeg brengen. Dat begint met het stellen van de...
Terug naar al ons nieuws