29-05-2019

Bestrijden van eenzaamheid: hoe pak je dat aan?

Er zijn talloze goedbedoelde initiatieven om eenzaamheid te bestrijden. Maar wat werkt? Hoe pak je het aan? Nauturiaan Ivo Leijten bezocht onlangs het landelijke jaarcongres Eenzaamheid en nam belangrijke lessen mee.

Dinsdag 28 mei jl. vond het grootschalig Jaarcongres Eenzaamheid van Zorg+Welzijn in Driebergen plaats. Ondanks de OV-staking stroomde de conferentiezaal rond negenen vol met consulenten, sociaal werkers en beleidsadviseurs uit het hele land. Ook Nauturiaan Ivo Leijten was aanwezig. Hij is momenteel werkzaam als beleidsadviseur Wmo in Nieuwegein en daar verantwoordelijk voor de aanpak van eenzaamheid.

Inzichten

Tijdens de conferentie werden een aantal zaken duidelijk. Op de eerste plaats: eenzaamheid komt overal voor. Man, vrouw, oud of jong, iedereen is in meer of mindere mate wel eens eenzaam. Ook ernstige vormen van eenzaamheid duiken overal op en dus niet alleen bij het stereotype van de overgebleven weduwe(naar).

Ten tweede: chronische eenzaamheid is niet hetzelfde als sociaal isolement. Vaak worden de termen onterecht door elkaar gebruikt. En dat maakt het vinden van een juiste oplossing of aanpak onnodig ingewikkeld. Sociaal isolement vraagt om andere antwoorden dan chronische eenzaamheid.

Inzicht nummer drie: we bedenken te vaak zelf hoe we eenzaamheid kunnen bestrijden. Maatjesprojecten, ontmoetingsinitiatieven en praatgroepjes. Er zijn talloze goedbedoelde initiatieven ter bestrijding van eenzaamheid. Maar ernstige eenzaamheid is vaak niet op te lossen met dit soort initiatieven. Maar hoe dan wel?

Zoekt u de one-size-fits-all oplossing?

Degene die op zoek is naar een ‘one-size-fits-all’ oplossing zal teleurgesteld uitkomen. Voor eenzame inwoners is maatwerk het enige dat soelaas biedt. Waar iemand baat kan hebben bij cognitieve gedragstherapie, kan een ander juist profijt hebben van een ontmoetingsproject of kunstproject.

Neem contact met Ivo...

…als u eens door wilt praten over het aanpakken van eenzaamheid in uw gemeente.

Mail Ivo