15-08-2018100 dagen later in… Nieuwegein

Challenge levert nieuwe werkplekken voor Nieuwegeiners op

‘Ondernemende oplossingen voor passend werk gezocht’. Zo kopte de marktuitvraag van de challenge ‘Nieuwegein@work’. Met deze challenge daagde de gemeente  Nieuwegein ondernemers uit om het beste businessplan voor het realiseren van werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te ontwikkelen. We gingen 100 dagen na de prijsuitreiking van de challenge terug naar Nieuwegein. Wat blijkt? De businessplannen van de twee winnaars leveren nieuwe werkplekken en opleidingsplaatsen op. En dat bereikte zelfs de landelijke media. Maar dat is niet het enige. De challenge zorgde voor nieuwe samenwerkingen, extra oplossingen in de wijk en vooral heel veel energie.

Win-win situatie

De mannen van Groene Bouwhekken -de winnaars van de challenge- waren stomverbaad. Ze wonnen meer geld dan dat ze hadden opgenomen in hun plan. In eerste instantie bestond hun plan uit het produceren, transporteren en beheren van hun product: groene bouwhekken. De gemeente Nieuwegein zag echter meer in de ondernemers en daagde hen uit om meer te doen. Inmiddels zijn de plannen van Groene Bouwhekken uitgebreid. Naast bouwhekken liggen er plannen klaar voor statafels, picknicktafels, lampen en ze denken zelfs aan verhuur voor bruiloften. “Er zijn partijen die ontzettend goed zijn in het maken van producten en het opleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die partijen ontbreekt het vaak aan de kennis en ervaring voor goede marketing en sales om die producten te verkopen. En dat kunnen wij: het is een win-win situatie”, aldus Hugo van Groene Bouwhekken. “Het kost tijd om het op te zetten, maar daar krijgen we nu de ruimte voor”.

Lokale oplossingen voor en door Nieuwegeiners

Mohammed van Dok030 – de winnaar van de tweede prijs- is heel duidelijk over de succesfactor van zijn plan: een lokale oplossing voor en door Nieuwegeiners. Dok030 won de challenge met het plan om pizzabakkers op te leiden en een werkplek te bieden. Hoewel Dok30 al in Utrecht actief is, pasten Mohammed en zijn collega’s hun plannen in Nieuwegein volledig aan aan de locatie die ze met dank aan de gemeente hebben gevonden: wijk Blokhoeve. De wijk zonder voorzieningen krijgt er niet alleen een pizzabakker bij. De mannen van Dok030 zijn inmiddels samen met een groep van 15 inwoners aan de slag gegaan om gezamenlijke plannen te maken voor een rendabele invulling van een pand van 415 vierkante meter.

Energie!

Shida is wijkcoördinator en bracht Dok030 in contact met de pandeigenaar in de wijk Blokhoeve. Zij moet zich naar eigen zeggen regelmatig in haar armen knijpen om te beseffen dat de initiatieven in de wijk Blokhoeve in Nieuwegein écht gebeuren. Dok030 brengt naast werkplekken een hele nieuwe dynamiek in de wijk. “Hun flexibiliteit en creativiteit is vernieuwend”, aldus wijkcoördinator Shida. Het heeft een groot effect op inwoners. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen de mogelijkheid om een opleiding te volgen en een werkplek te vinden. Maar dat is niet alles. “Bewoners hebben vaak geen positief gevoel bij de gemeente. Nu zien ze echt iets veranderen in de wijk. Dat zorgt voor enthousiasme, energie en misschien zelfs wel hoop”, aldus Mohammed van Dok030. Ook bij de ondernemers die de challenge wonnen leveren de activiteiten energie op. Beiden geven aan dat nieuwe deuren open gaan. Ze worden geholpen met vergunningen, locaties en vooral met nieuwe contacten. En het vertrouwen van andere partijen in de ondernemers is groter door de samenwerking met de gemeente.

Meer nieuws

Vrijheid en avontuur

Mensen ontmoeten en nieuwe ervaringen opdoen, geven mij energie. Het...
Zorgen over de zorg

Zorgen over de zorg

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) berichtte 28 juni jl. dat...

Red de mantelzorger!

Afgelopen week las ik in NRC een artikel met de...
Nautus Jubileum Festival

Prikkelend Nautus Jubileum Festival   

Eind juni vond ter gelegenheid van onze 15e verjaardag het...
Terug naar al ons nieuws