30-10-2019Kosha's Kijk

Een warme herfst

De herfst is begonnen. Een beetje ‘protesterend’, dat wel. Want een echte herfst kun je het nog niet noemen. Regen, wind en kou, dat is mijn beeld bij een goede herfst. En dan fijn thuiskomen, die lekkere trui weer aan en de eerste wintermaaltijd op tafel. Dat het even goed tegenzit, zodat je weer waardeert wat je hebt. Dat gevoel.

Over protest gesproken: dat is er genoeg de laatste tijd. De succesvolle boeren voorop. Het is lang geleden dat een protest zo snel effect had. Dat smaakt naar meer, hebben nu ook de bouwbedrijven bedacht. Dus die gaan deze week vol goede moed richting Den Haag. En volgende week proberen de leraren het nog een keer. Het wordt druk op het Malieveld.

Ook in het sociaal domein was er protest. In de regio Haaglanden spanden aanbieders van jeugdzorg een procedure aan tegen gemeenten. Het draaide om een nieuw systeem waarbij de aanbieders meer worden afgerekend op resultaten. De aanbieders vonden de tarieven die de gemeenten hadden vastgesteld niet reëel. De rechter gaf ze gelijk.

Gemeenten kunnen het ook. Het aantal daklozen steeg met 10.000 in de afgelopen twee jaar. Er zijn niet genoeg betaalbare woningen, te veel regels en te weinig middelen om het probleem op te kunnen lossen, aldus de vier grote steden. Zij zochten voor hun protest niet de juridische weg, maar stuurden een brandbrief naar Den Haag.

Kunnen gemeenten misschien nog iets leren van de andere protesten? Met welk vervoermiddel ga je dan het Malieveld op? Heeft een procedure bij de rechter zin? Hoe overstijg je het geweld van de andere protesten? Wie een goed idee heeft mag het zeggen. En ondertussen toch maar alles blijven proberen om dit ingewikkelde probleem wat kleiner te maken.

Voor de mensen om wie het gaat hoop ik op een warme herfst en een zachte winter. Die trui kan ik volgend jaar ook nog wel aan.

Een eigen kijk op protesterende gemeenten?

Mail Kosha en praat eens door over jullie ideeën!

Mail Kosha