15-03-2019Joost mag het weten...

Hebben de twee kapiteins nu dan echt de koers bepaald?

Begin maart gooide minister Hugo de Jonge de knuppel in het hoenderhok. Hij vroeg aandacht voor de problemen met zorg in de wijk. Hij wil dat gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren samenwerken om dit aan te pakken. De reactie kwam snel: VNG en ZN presenteerden een volgende stap in hun samenwerking. De boodschap: we stoppen met praten over wie de problemen in de wijkverpleging en thuiszorg moet oppakken. Er komt voor alle regio’s een samenwerkingsnetwerk. Regie van de minister is niet nodig.

Twee kapiteins
Toen het Rijk in 2015 taken decentraliseerde met als doel de langdurige zorg te hervormen werd de wijkverpleegkundige een veel besproken schakel. Een schakel tussen het sociaal domein van de gemeente en het zorg domein van de zorgverzekeraar. Op wijkniveau, dichtbij de inwoners.

De beoogde hervorming van de langdurige zorg kwam echter niet zonder slag of stoot tot stand met twee onafhankelijk opererende kapiteins op het schip. Twee kapiteins met uiteenlopende belangen in een sterk veranderd landschap. Gemeenten en verzekeraars hebben daarom regionaal geïnvesteerd in afstemming en samenwerking, maar een geoliede machine werd het niet. Alle inspanningen en goede bedoelingen ten spijt.

Perspectief van inwoners voorop
Gelet op de grote systeemwijzigingen zou het best zo kunnen zijn dat gemeenten en verzekeraars in de afgelopen periode meer met zichzelf bezig waren, dan met elkaar of met de mensen waar het om gaat. Maar het wordt tijd het perspectief te veranderen. Alleen wanneer de kapiteins gezamenlijk het perspectief van de inwoners of het gezin met de ondersteunings- of zorgvraag hanteren gaan mensen verbetering merken. De situatie van inwoners is dan leidend, niet de wettelijke kaders of de belangen van aanbieders. Gemeenten en verzekeraars hebben daar in belangrijke mate de sleutel in handen.

Waar een wil is…
Gemeenten en zorgverzekeraars geven nu aan een volgende stap te zetten in hun samenwerking. Om zo de juiste zorg en ondersteuning in de regio te organiseren. VNG en ZN stellen toe te werken naar een sluitend netwerk waardoor inwoners in elke regio verzekerd zouden moeten zijn van een goede samenwerking en afstemming tussen gemeenten en zorgverzekeraars.

Gaan we het nu dan echt meemaken? Hebben de twee kapiteins samen de koers bepaald? Joost mag het weten…

Meer nieuwswaardig

Vrijheid en avontuur

Mensen ontmoeten en nieuwe ervaringen opdoen, geven mij energie. Het...
Zorgen over de zorg

Zorgen over de zorg

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) berichtte 28 juni jl. dat...

Red de mantelzorger!

Afgelopen week las ik in NRC een artikel met de...
Nautus Jubileum Festival

Prikkelend Nautus Jubileum Festival   

Eind juni vond ter gelegenheid van onze 15e verjaardag het...
Lees meer