30-08-2021

‘Je bent langer dan ik dacht!’

Deze zin heb ik mijzelf meerdere keren horen zeggen de afgelopen maanden. De zomer van 2021 stond voor veel mensen in het teken van eerste ‘face to face’ indrukken na een periode van digitale ontmoetingen. De trainingsbroek werd omgeruild voor de pantalon en de afgetrapte sneakers moesten plaatsmaken voor nette schoenen. Het ideale moment voor mij om met een nieuwe baan te beginnen.

Op 1 juni ben ik gestart als junior adviseur bij Nautus. Ik krijg energie van alle fysieke ontmoetingen en indrukken die ik opdoe. Niet alleen bij Nautus, maar ook bij de verschillende gemeenten waar ik opdrachten voor uitvoer binnen het sociaal domein. Ik werk aan thema’s waar ik tot voor kort bijna niets vanaf wist; van de nieuwe Wet inburgering tot aan Beschermd Wonen of MDA++. Het leuke is dat ik in elk project een andere pet op zet: die van projectsecretaris, beleidsmedewerker, of praktijkonderzoeker. Hoe divers wil je het hebben?

Vraag of aanbod
Tijdens mijn studie Sociale, Gezondheids- en Organisatiepsychologie heb ik geleerd om te kijken naar het gedrag en de behoeften van inwoners. Deze invalshoek krijgt steeds meer aandacht van de gemeenten. Met mijn Nautus collega’s kan ik sparren over de rol die de gemeente zou moeten hebben. ‘Bottom up’ te werk gaan en kijken naar de behoeften van de inwoner? Of ‘top down’ zelf de regie in handen nemen, om de uitvoering efficiënt en overzichtelijk te houden? En wat zijn de voor- en nadelen van het leveren van maatwerk? Om een antwoord te vinden op die vragen, ben ik bij de kern begonnen: het leren kennen van de mensen om wie het uiteindelijk gaat binnen het sociaal domein. Het bezoek aan het praktijkhuis van Harderwijk en de begeleid wonen locatie in Hierden hebben mij daar al goed bij geholpen. Erg interessant!

Nautus als thuisbasis
De avond voor mijn eerste werkdag ging de uitspraak ‘je krijgt geen tweede kans voor een eerste indruk’ door mijn hoofd. Gelukkig heb ik bij Nautus gemerkt dat iedereen uitgebreid de tijd neemt om elkaar écht te leren kennen. Op de Nautus vrijdag gebeurt dat in de teammeetings, tijdens de borrel of door de wekelijkse ‘pecha kucha’. Dat is een korte creatieve presentatie waarin iemand zich aan de hand van 20 afbeeldingen voorstelt. Dit soort momenten zorgen voor humor, empathie en behulpzaamheid onder collega’s. Het creëert een goede thuisbasis van waaruit ik met zelfvertrouwen aan de slag kan bij gemeenten. Ondertussen is het alweer de hoogste tijd om alle eerste indrukken te parkeren en mij verder te verdiepen in het sociaal domein!

Stuur Aafke een mailtje

…als je meer wilt weten over haar eerste Nautus ervaringen!

Mail Aafke