Nautus Lunchbox

Grip op bewindvoering

Het aantal onderbewindgestelden verdubbelde in Nederland in de periode van 2010 tot en met 2014. De kosten van bewindvoering die gemeenten moeten betalen stegen daardoor fors. Slechts 1% van de gemeenten heeft te maken met een kostendaling. Als jouw gemeente daar niet bij zit, lees dan snel verder.

Bewindvoering: een black box voor gemeenten

Bewindvoering lijkt ongrijpbaar voor veel gemeenten. De inwoner vraagt aan, de rechter bepaalt, de gemeente betaalt. Gemeenten hebben geen andere keus. Of toch wel 

Zonder grip weten gemeenten niet wat er met onderbewindgestelden gebeurt. En kunnen gemeenten geen invloed uitoefenen op de ondersteuning die zij krijgen. Bewindvoering is niet voor iedereen de meest passende oplossing. Er is een onderscheid tussen mensen die écht niet meer hun eigen financiën kunnen beheren en mensen met problematische schulden die nog wel zelf regie kunnen voeren. Voor de eerste groep kan bewindvoering een passende oplossing zijn. Voor de tweede groep zijn gemeenten aan zet.    

Grip, die krijg je zo  

Grip, wat is dat? Het begint met weten wat er gebeurt. Inzicht creëren in instroom, uitstroom en de kwaliteit van ondersteuning. Meten is weten. Start daar dus mee. 

Grip betekent houvast. Pak die bewindvoerder dan ook eens letterlijk vast. Begin met een handdruk en een kop koffie. Wij zien samenwerking als het antwoord. Zoek bewindvoerders in jouw gemeente dus op.   

Lunchbox ‘Grip op bewindvoering 

Tijdens de Nautus Luncbhox Grip op bewindvoering zetten we het licht in de black box aan. In de workshop geven we antwoord op de volgende vragen: 

  • Wat is bewindvoering? En wat niet? 
  • Hoe krijgen gemeenten inzicht in de doelgroep van bewindvoering en schuldhulpverlening? 
  • Welke invloed hebben gemeenten op de inzet van bewindvoerders? Aan welke knoppen kunnen zijn draaien?
  • Hoe kunnen gemeenten met bewindvoerders samenwerken?
  • Wat is de plek van bewindvoerders in het sociaal domein?  

Verder steken de thermometer in het huidige beleid van jouw gemeenten. We bieden praktische handvatten, waarmee je morgen direct kunt starten.  

Wat krijg ik als ik de lunchbox bestel? 

Nautus heeft veel kennis opgedaan over de invloed van gemeenten op bewindvoering. Benut die ook voor jouw gemeente! Tijdens de workshop vergroten wij in korte tijd jouw kennis en verbreden we jouw inzichten. De workshop is gratis en wordt gegeven op jouw locatie, bijvoorbeeld tijdens de lunch. De workshop duurt 2 uur en is bedoeld voor ongeveer 8 personen. 

Meer weten over deze lunchbox?

Neem dan contact op met Kosha Schipper.

Mail Kosha