Nautus Lunchbox

Grip op bewindvoering

Het aantal mensen dat onder bewind staat is de afgelopen jaren fors gestegen. Gemeenten draaien meestal op voor de bewindvoerderskosten, maar hebben vaak geen grip op bewindvoering. Er komt een wetswijziging aan over adviesrecht voor gemeenten bij schuldenbewind. Werk aan de winkel dus voor gemeenten, maar wat is bewindvoering eigenlijk en hoe krijg je hier als gemeente grip op?

Bewindvoering: een black box voor gemeenten
Bewindvoering lijkt ongrijpbaar voor veel gemeenten. De inwoner vraagt aan, de rechter bepaalt, de gemeente betaalt. Gemeenten hebben geen andere keus. Of toch wel?

Gemeenten weten vaak niet wat er met onder bewind gestelden gebeurt. Ze kunnen ook weinig invloed uitoefenen op de ondersteuning die zij krijgen. Bewindvoering is niet voor iedereen de meest passende oplossing, dus hoe zorg je als gemeente voor effectief gebruik van dit instrument?

Lunchbox ‘Grip op bewindvoering’
Tijdens de Nautus Lunchbox Grip op bewindvoering zetten we het licht in de black box aan. In de workshop geven we antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is bewindvoering? En wat niet?
  • Hoe krijgen gemeenten inzicht in de doelgroep van bewindvoering?
  • Welke invloed hebben gemeenten op de inzet van bewindvoerders? Aan welke knoppen kunnen zij draaien?
  • Hoe kunnen gemeenten met bewindvoerders samenwerken?
  • Wat is de plek van bewindvoerders in het sociaal domein?
  • Wat betekent de wetswijziging adviesrecht gemeenten bij schuldenbewind?

We steken de thermometer in beleid en uitvoering in jouw gemeente. We bieden praktische handvatten, waarmee je morgen kunt starten.

Wat krijg ik als ik de lunchbox bestel?
Nautus heeft veel kennis opgedaan over de invloed van gemeenten op bewindvoering. Tijdens deze workshop vergroten wij in korte tijd jouw kennis en verbreden we jouw inzichten. De workshop is gratis en wordt gegeven op jouw locatie, bijvoorbeeld tijdens de lunch. De workshop duurt 2 uur en is bedoeld voor ongeveer 8 personen.

Meer weten over deze lunchbox?

Neem dan contact op met Joost Cornielje.

Mail Joost