14-10-2021

‘Mam, pap, ik word ambtenaar.’

Als klein meisje droomde ik er al van om beleidsadviseur te worden. Wanneer mijn vriendjes vertelden dat ze boeven wilde vangen, of branden wilden blussen, fantaseerde ik over het schrijven van memo’s. Wanneer mijn vriendinnetjes blij uitlegden dat ze voor de klas zouden staan of dieren wilden verzorgen, betoogde ik over kansengelijkheid voor kwetsbare doelgroepen. En wanneer leeftijdsgenootjes na school naar Nickelodeon keken, keek ik naar raadsvergaderingen om op de hoogte te blijven van lokale ontwikkelingen.

Werken voor gemeenten? Jij?
Dit is natuurlijk gekkigheid. Tenzij je uit een familie vol gemeenteambtenaren komt, weet vrijwel geen enkel kind wat een beleidsadviseur precies doet. Als ik heel eerlijk ben, wist ik zelfs tot mijn master niet precies wat het echt inhield. En hierin ben ik zeker niet de enige. Met deze onwetendheid gaan ook veel vooroordelen gepaard. Wanneer ik mensen vertel wat voor werk ik doe bij Nautus, krijg ik dan ook vaak vragende gezichten. ‘Werken voor gemeenten? Jij?! Maar dat doen toch alleen oude saaie mensen? Oh ben jij er ook zo een? Dan zit je zeker vooral uit het raam te kijken?’

Saai en lui? Helemaal niet
Het is jammer dat mensen er nog steeds zo over denken. Want niets is minder waar! Vanaf mijn eerste dag werk ik samen met mensen die passie hebben en hard werken aan verschillende sociale onderwerpen, flexibel en creatief zijn.
Zeker bij Nautus begeef ik me in een dynamische omgeving waarbij ik aan veel opdrachten en vraagstukken bij gemeentes door heel Nederland mag werken.

De gemeente, daar moet je zijn
Ondanks dat ik als klein meisje niet wist dat ik beleidsadviseur zou worden, wist ik wel dat ik de wereld een beetje mooier wilde maken. En de gemeente is naar mijn idee DE plek om op een constructieve manier te kunnen bijdragen aan sociale vraagstukken. Als gemeente kan je op lokale vraagstukken en uitdagingen aansturen. Sta je dicht bij de inwoners en wordt er op maat gekeken naar hun wensen en behoeften. Zo kunnen er passende oplossingen worden doorgevoerd en kunnen inwoners door en met lokale organisaties verder ontwikkelen. Dus ja, ik BEN ambtenaar! Want zo kan ik mijn steentje bijdragen aan een mooiere samenleving.

Stuur Thirza een mailtje.

… als je meer wilt weten over haar eerste ervaringen bij Nautus.

Mail Thirza