07-09-2020

Prijzen winnen in gemeenteland

Het zijn zware maanden voor de sportliefhebber. Waar we ons een jaar geleden nog aan het verheugen waren op onder andere het EK atletiek, de Olympische Spelen en het EK voetbal, gaat dit alles aan onze neus voorbij. Een zomer zonder winst en verlies. Althans, dat was de verwachting. Binnen gemeenteland zijn er echter ook prijzen te verdelen. In deze column zoekt Nauturiaan Dirk Wijkstra uit om welke prijzen het gaat en wat ze opleveren!

Prachtdorp
Mijn interesse was gewekt toen het dorp Winsum, gelegen in de gemeente Hogeland, twee weken geleden een publieksprijs won. Met zo’n 30.000 stemmers wist Winsum de ANWB prijs voor mooiste dorp in de wacht te slepen. Nadat de stemmers een top-5 hadden bepaald, werd de uiteindelijke winnaar bepaald door een een jury. De jury noemde Winsum een prachtdorp en zodoende kon Winsum als eerste dorp aan de haal gaan met de titel ‘mooiste dorp van Nederland’.

Met het verdelen van deze titel is de huidige prijzenzomer echter nog niet voorbij. Momenteel zijn de gemeenten Alkmaar, Appingedam, Noordenveld en Schouwen-Duiveland aan het strijden voor de prijs van ‘beste erfgoedgemeente’. Een prijs die door de BNG Bank dit jaar voor de tiende keer wordt uigereikt ter stimulering van onder andere toerisme, cultuur, onderwijs en sociale zaken.

Wirwar aan prijzen
Zo bleek er toch wat te winnen deze zomer en hebben we het nog niet eens gehad over prijzen die in meer of mindere mate in het verleden succesvol waren. Zo werd het fietsklimaat in de gemeenten bevorderd met het uitreiken van de prijs voor fietsstad van Nederland, werd de prijs voor groenste stad uitgereikt en werd de meest sociale gemeente van Nederland aangewezen.

Echte winst
Hoewel ik deze sportloze zomer de prijzen en competitie mis, mis ik vooral het gevoel van gemeenschappelijkheid. Samen naar het Nederlands Elftal kijken en fanatiek samen op de bank Epke en Ranomi aanmoedigen. Het creëert verbondenheid met elkaar.

Die verbondenheid is ook terug te zien bij de uitreiking van de gemeenteprijzen: de lokale krant schrijft een mooi bericht over de prijswinnende gemeente en op de foto zie je de winnende gemeente vol blijdschap een prijs in ontvangst nemen. Trots en teamgevoel overheerst. En los van of je als gemeente nu hebt gewonnen of verloren, over het traject zal ongetwijfeld worden nagepraat bij de (digitale) koffie.

Oproep
Daarom hoop ik ook dat menig gemeente zich nog zal mengen in toekomstige gemeenteprijzen. Het creëert in tijden van afstand een mooi groepsgevoel, geeft je sportloze zomer toch nog wat competitie en wellicht levert het nog een mooie prijs op ook!

Tot 15 september kan je je nog aanmelden om mee te doen voor de titel MKB vriendelijkste gemeente…