Ambtelijk projectleiden bij verplaatsing Jongerenontmoetingsplek Zutphen

De gemeente Zutphen heeft al sinds 2018 een Jongerenontmoetingsplek (JOP). En de naam zegt het al; een plek speciaal voor jongeren. Om een beetje te hangen, te chillen, balletje te trappen en elkaar te ontmoeten. De JOP stond eerst ergens anders maar verloederde in de tijd. Tijd om de JOP te verplaatsten.

Verandering gaat niet van de een op de ander dag
Verandering, wat verplaatsen natuurlijk is, gaat niet vanzelf. Daar is veel overleg voor nodig. Nauturiaan Rick Kropff werkte als ambtelijk projectleider vanuit de gemeente Zutphen om de verplaatsing van de JOP-unit te realiseren. We zijn wel nieuwsgierig hoe die verplaatsing tot stand kwam en voelen Rick aan de tand over zijn rol bij de JOP.

Hoe gaat dat nu in z’n werk want je kunt niet van de een op de andere dag de boel verplaatsen? Rick: “Nee dat kan inderdaad niet. Daar heb je zoveel mogelijk partijen bij nodig. Zonder de jongeren, het jongerenwerk, omwonenden en nabijgelegen organisaties actief te betrekken, blijft alles zoals het was. Ook zijn er binnen de gemeenten verschillende overlegstructuren, zoals een intake- en omgevingstafel, waarbinnen de plannen eerst besproken moesten worden. Daar moet je dus slim mee omgaan en de juiste stappen nemen. Soms twee naar voren en eentje achteruit. Door oog en oor te hebben voor ieders belang werd het plan goedgekeurd en de omgevingsvergunning aangevraagd.”

Schaken op vele borden
Vertel eens wat over jouw rol als ambtelijk projectleider. Rick: “Mijn werk was om het overzicht te houden en alert te zijn op alle acties. Het is net een soort schaken en dan ook nog op vele borden. Dat gaat van gesprekken met de aannemer en de elektriciens, tot het bedrijf dat de JOP schoon en gebruiksklaar maakte en alles ertussenin. En ondertussen zorgde ik voor de werkafspraken tussen alle betrokken partijen. Denk dan aan jongerenwerk, team veiligheid, politie, team beheer en onderhoud over surveillance en onderhoud. Kleine disclaimer: weet dat je open moet staan om dingen anders te doen dan gepland want een rechte weg van A naar B is er zelden. En toch maakt de afwisseling en het schakelen met veel mensen dit werk zo gaaf om te doen.”

Een feestelijke opening
En hoe rond je deze opdracht nu af? Rick: “Het sluitstuk was eind juni met de feestelijke opening van de JOP in aanwezigheid van alle betrokken partijen. Iedereen was er en dan word ik blij om te merken dat we dit staaltje werk samen hebben geflikt. Uiteindelijk doe je het samen om de jongeren een goeie plek in de buurt te geven. Niks ergens achteraf, maar juist wat meer in het zicht. Zou houden we elkaar betrokken en scherp.”

Het contact Zutphen berichtte 25 juni van de feestelijke opening. Je kunt het hele artikel hier lezen. De foto is met toestemming van Sander Grootendorst.

Meer weten?

Nauturiaan Rick Kropff vertelt graag meer over zijn opdracht in Zutphen. Stuur hem gerust een e-mail.

Mail Rick