MidzomerMokum zorgt voor continuïteit en talentontwikkeling

Maandagmorgen, 4 september. Na zes weken zomervakantie stromen de Amsterdamse scholen vol. Hoe zij de zomervakantie hebben besteed verschilt enorm. De ene leerling vertelt over een wekenlange verre reis door Azië, de ander vertelt over een vakantie dichterbij huis. Weer een andere leerling vertelt over een fantastische zomer in Amsterdam. Hij heeft meegedaan aan MidzomerMokum. Dat is een activiteitenprogramma georganiseerd door de gemeente Amsterdam. Eveline Maan en ik, Arwin Fröberg, vervulden hiervoor de rol als stedelijke projectleider. Ik vertel je hierover graag meer!

In het kort
MidzomerMokum is een activiteitenprogramma tijdens de zomervakantie. Honderden aanbieders organiseren door heel Amsterdam activiteiten op het gebied van sport, muziek, theater, kunst, techniek, gezond én meer. De activiteiten richten zich vooral op kwetsbare kinderen en jongeren tussen de 4 en 24 jaar, en zijn grotendeels gratis. Afgelopen zomer vond MidzomerMokum voor de vierde zomer op een rij plaats.

MidzomerMokum zorgt voor continuïteit en talentontwikkeling
Tijdens de zomervakantie gaan kinderen en jongeren niet naar school. En ook veel buitenschoolse activiteiten stoppen in de zomervakantie, zoals voetbaltraining, zangles of toneel. Hierdoor is er voor leerlingen die niet op vakantie gaan weinig te beleven. Want naast dat naschoolse activiteiten niet doorgaan, zijn ook veel vriendjes en vriendinnetjes op vakantie en moeten sommige ouders overdag aan het werk. In dit gat springt MidzomerMokum. De activiteiten van MidzomerMokum waarborgen continuïteit, zodat er wat te beleven is voor de thuisblijvers.
Naast continuïteit zorgt MidzomerMokum ook voor (talent)ontwikkeling. Kinderen en jongeren ontwikkelen hun talenten onder schooltijd en ook daarbuiten. De activiteiten van MidzomerMokum geven kinderen en jongeren de mogelijkheid om buiten schooltijd in een veilige omgeving te ontdekken waar hun talenten liggen. En deze verder te ontwikkelen. Ze ervaren dat iedereen een eigen talent heeft, en doen nieuwe kennis en vaardigheden op.

Samen maken we positieve herinneringen
MidzomerMokum draait natuurlijk niet alleen om ontwikkeling. Er wordt ook heel veel plezier gemaakt. Samen met andere kinderen, jongeren en enthousiaste begeleiders worden er te gekke activiteiten neergezet. Denk aan een sportdag, het opzetten van je eigen chocoladebedrijf (lekker!) of een dj-workshop. Deze positieve herinneringen nemen de leerlingen weer mee naar huis en school. Dit geeft een boost aan hun zelfvertrouwen. Wat extra van belang is voor kinderen die opgroeien in kwetsbare situaties.

Verschillende achtergronden komen samen
De activiteiten vinden plaats door heel Amsterdam en zijn vrij toegankelijk. Hierdoor ontmoeten kinderen en jongeren van verschillende achtergronden elkaar. Ze maken nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. En leren organisaties kennen die ook ná MidzomerMokum leuke activiteiten organiseren. Bovendien zorgt MidzomerMokum voor ontmoeting tussen ouders.

Integraal werken aan kansengelijkheid
Samen met verschillende collega’s en organisaties hebben we als stedelijk projectleider gezorgd voor een zomerprogramma waaraan duizenden kinderen en jongeren hebben meegedaan. Hier zijn we trots op en we hopen hiermee anderen te inspireren. Veel gemeenten organiseren namelijk al naschoolse activiteiten, maar dikwijls stoppen deze gedurende de schoolvakanties. Bij deze daarom een oproep aan alle gemeenten. Laat je inspireren door MidzomerMokum! Zo zorgen we samen voor een onvergetelijke zomervakantie, voor íedereen.

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig geworden naar MidzomerMokum? Stuur Nauturiaan Arwin Fröberg een mailtje en hij vertelt je er graag meer over.

Mail Arwin