Rijswijkse schuldenaanpak voor jongeren

18 jaar oud worden, dat betekent nogal wat. Vanaf 18 jaar ben je namelijk zélf verantwoordelijk voor je geldzaken. En vaak gaat dat goed. Maar soms gaat het mis en ontstaan er schulden. En wat dan? De gemeente Rijswijk onderkende dit probleem en ontwikkelden de schuldenaanpak voor jongeren: Prettig in de plus.

Schulden en zorgen lopen op
Voor veel jongeren kan er geen schuldenregeling worden getroffen. Bijvoorbeeld omdat ze onvoldoende of een instabiel inkomen hebben. En voor studerende jongeren telt een studielening niet mee als inkomen. En zo lopen de schulden én de zorgen snel op. 

Rijswijkse schuldenaanpak ‘Prettig in de plus’ 
De gemeente Rijswijk onderkende het probleem van snel oplopende schulden bij jongeren. En stelde Nauturiaan Lidewij ter Hofstede aan als projectleider voor het project Prettig in de Plus. De Rijswijkse schuldenaanpak helpt jongeren met het aanpakken van hun schulden. Bij deze aanpak voor jongeren met schulden gaat de gemeente ervan uit dat elke jongere afloscapaciteit heeft. Of dat nou in geld of door het leveren van een tegenprestatie is. Denk bijvoorbeeld aan het doen van vrijwilligerswerk.  

Een succesvolle aanpak
Wat zorgt er nou voor dat deze aanpak succesvol is? Lidewij ter Hofstede: “Financiële problemen komen zelden alleen. Daarom ondersteunen we binnen Prettig in de Plus de jongere op meerdere leefgebieden. En gaan we uit van wat de jongere nodig heeft, we bieden maatwerk”. 

Luister ook het radio-interview met Lidewij op Radio West van vrijdag 2 februari 2024 terug. Klik op de onderstaande afbeelding voor het interview.

  • De gemeente Rijswijk berichtte over Prettig in de plus via InRijswijk.
  • Meer weten over de Rijswijkse schuldenaanpak? Kijk op: www.prettigindeplus.nl 
  • Luister de hele aflevering van West wordt wakker via Radio West

Ook het platform Consultancy.nl schreef op 22 februari 2024 een artikel over hoe Nautus betrokken was bij de Rijswijkse schuldenaanpak. Lees het artikel via Consultancy.nl.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Rijswijkse schuldenaanpak? Neem dan contact op met Lidewij ter Hofstede.

Mail Lidewij