01-07-2020

Sommige gewoonten wil je niet doorbreken

Het kan verkeren als je van baan verandert in deze tijd. Een nieuwe laptop, een andere telefoon en -voor mij op dat moment nog- onbekende gezichten op mijn scherm. De koffie smaakt echter nog hetzelfde, het uitzicht vanaf de keukentafel is onveranderd en ook de reistijd naar mijn thuiskantoor is gelijk gebleven. Was ik echt van baan gewisseld?

Tijd voor verandering
Vlak voor het uitbreken van de pandemie besloot ik om van baan te wisselen. Na jarenlang als adviseur in het publiek domein te hebben gewerkt en verschillende overheden, uitvoeringsorganisatie en start-ups van advies te hebben voorzien, was het tijd om mijn hart te volgen en terug te gaan naar waar het allemaal begon – de gemeentemarkt.

Ik had zin om mijn tanden weer te gaan zetten in lokale maatschappelijke vraagstukken. Samen met opdrachtgevers wil ik veranderingen te weeg brengen in de samenleving; en net dat steentje bijdragen dat leidt tot een wezenlijke verandering voor kwetsbare burgers!

Oude gewoonten loslaten
Het veranderen van baan staat op de lijst met impactvolle levensgebeurtenissen, naast gebeurtenissen als een verhuizing, het krijgen van kinderen of het vinden van een nieuwe hobby (Holmes en Rahe, 1967). Ook de huidige pandemie zou mijns inziens niet misstaan op deze lijst, gelet op de grote gevolgen die het heeft (gehad) voor ons werk- en privéleven.

Hoewel levensgebeurtenissen stressvol kunnen zijn, bieden ze ook kansen. Kansen om te veranderen, om oude gewoonten los te laten en om dingen die we voorheen niet deden nu eindelijk wel te doen! Zo geven steeds meer werkgevers en werknemers aan ook in de periode na de pandemie het thuiswerken voort te willen zetten. Misschien minder vaak dan nu het geval is, maar vaker dan voorheen het geval was.

En ook ik kan me voorstellen dat ik niet meer iedere dag de auto zal pakken om het land door te crossen. Zeker nu ik bij Nautus twee opdrachten heb die qua reisafstand ruim 300 kilometer van elkaar verwijderd liggen.

En beginnen met nieuwe gewoonten
Nieuwe gewoonten heb ik mij inmiddels al wel eigen gemaakt. Deze periode – zonder reistijd – heb ik aangegrepen om vaker te gaan sporten. In de vroege ochtend maak ik alvast mijn hardlooprondje in het park of rol ik mijn yoga-matje uit om enkele oefeningen te doen. Vol energie kan ik dan aan mijn werkdag beginnen.

Toch zijn er ook gewoonten waarvan ik hoop dat ze niet zullen veranderen. Zo kijk ik uit naar mijn eerste echte Nautus vrijdag. Een dag waarop ik (eindelijk) al mijn collega’s van top tot teen mag leren kennen. Een dag waar veel collega’s hoog over opgeven en een dag waarvan ik me voorstel dat ik me dan zeker realiseer dat ik een andere baan heb.

Sommige gewoonten lijken zo veelbelovend, dat ze te leuk zijn om te doorbreken.

Nader kennismaken met Nathalie?

Stuur haar een berichtje en plan een afspraak!

Mail Nathalie