29-03-2019

Stage bij Nautus: als een vis in het water

Sinds februari is afstuderen voor Sander en Hennie werkelijkheid geworden. Geen colleges, geen papers en al helemaal geen groepsopdrachten meer. Maar wel: stage bij Nautus. Daarmee begonnen zij afgelopen februari. Twee maanden later maken zij de balans op: lees hier meer over hun onderdompeling in de Nautus-experience.

Onderzoek
Wij hebben de kans en uitdaging gekregen om voor Nautus een halfjaar onderzoek te doen op een terrein waar ons hart ligt. Sander doet onderzoek naar de transitie van het jeugdstelsel. Door in gesprek te gaan met medewerkers van gemeenten en wijkteams, onderzoekt hij welke invloed de organisatie van wijkteams heeft op de uitvoering van het nieuwe beleid. Hennie doet onderzoek naar het gemeentelijk beleid omtrent de Participatiewet. Ze is op zoek naar aanbevelingen die de arbeidsparticipatie van inwoners vergroten.

Collega’s
Een stage bij Nautus is meer dan alleen je scriptie schrijven. Het mooie aan het werk bij Nautus is de grote bereidwilligheid en belangstelling van collega’s. Vaak drinken we ’s morgens een kopje koffie met Esmee, de onvermoeibare kantoortijger van Nautus. De andere Nauturianen vragen ons regelmatig naar de voortgang van onze onderzoeken en helpen ons aan contacten en documenten 

Wij worden volledig opgenomen in het team. We gaan mee als er een uitje wordt georganiseerd, we helpen bij opdrachten en doen volop mee tijdens de Nautus Vrijdag. En begeleiders Marcel en Joost maken in hun drukke agenda elke twee weken tijd voor ons. Hun enthousiasme, werkkracht en energie werken voor ons enorm motiverend. Zij geven ons nieuwe inzichten, sturen ons interessante artikelen toe en helpen ons geduldig als wij er even niet uitkomen.

Nautus Vrijdag
De vrijdag bij Nautus is een bijzondere dag, want dan zijn vrijwel alle collega’s op kantoor. Na het teamoverleg schuiven we aan bij de wekelijkse kennissessie. Hierin worden actuele thema’s in het sociaal domein op een verdiepende manier behandeld. Voor ons is het een uitgelezen kans om feeling te krijgen met de praktijk.  

Tijdens de lunch (waarin de keuze uit broodjes, beleg en salades reuze is) worden de nodige politieke discussies gevoerd.

Terwijl er ook ruimte is om de nieuwste Netflix releases uitvoerig te analyseren. Na de lunch is er tijd voor overleg en andere werkzaamheden. Wij typeren het als de zogenaamde stilte voor de storm ’s Middags is het namelijk tijd voor de borrel en -sinds kort- de tafelvoetbalcompetitie. Tussen 15:30 en 17:00 uur dagen collega’s elkaar uit en stijgen (of dalen) ze op de officiële Nautus tafelvoetbalpiramide.  

Met een voldaan en ontspannen gevoel wordt de week afgesloten en is het tijd voor het weekend. Op naar een nieuwe week vol leermomenten, inzichten en verassingen!