17-06-2020

Terug van weggeweest

Maandag 1 juni was het zover, mijn tweede eerste dag bij Nautus. Na een reis van bijna 10 maanden door Latijns-Amerika ben ik weer terug op het vertrouwde nest dat Nautus heet.

Que pedo?! (Letterlijk: Wat, heb je een scheet gelaten?!)
Oftewel, hoe gaat het?! in Mexico. Er zijn weinig plekken met zo’n rijke geschiedenis, zoveel mooie plekken, zulk fantastisch eten en zoveel warme mensen als Mexico. Het paradijs op aarde zou ik het wel durven noemen en het bleek dan ook een geweldige start van mijn reis. Na Mexico trok ik verder naar Guatemala, El Salvador en Costa Rica. Stuk voor stuk even prachtig en even bijzonder. En toch, als je een lange tijd doorbrengt op een andere plek komen ook de mindere kanten langzaam aan het licht. Armoede en ongelijkheid, een overheid die niet opkomt voor zijn inwoners en het gebrek aan vertrouwen in een betere toekomst. Ik begon mijn koude kikkerlandje te missen en dacht er langzamerhand weer aan om naar huis te gaan.

Cultureshocks in het kwadraat
En toen kwam corona, wat alles in een stroomversnelling zette. Grenzen gingen dicht, de wereld stond stil en ik kwam thuis. Een kleine ‘cultureshock’ wanneer je reis begint, is er altijd. Maar dat die nog drie keer zo groot zou zijn bij terugkomst, had ik nooit verwacht. Na een beetje te zijn geland, begon het al snel te kriebelen. Mijn ervaringen in Latijns-Amerika deden me inzien dat in Nederland wonen een voorrecht is. Een overheid die zich inzet voor zijn samenleving, maakt een enorm verschil. Bij Nautus werken we daaraan: echt een verschil maken voor de samenleving. Niet voor niets is een van onze kernwaarden veranderkracht. En ondanks dat ik en de hele wereld om mij heen was veranderd, zat dat Nautus-jasje me nog steeds als gegoten.

Van margarita’s op het strand terug naar koffie in het stadhuis
En dus ben ik weer terug bij Nautus! Niet alleen voelt ook dat als thuiskomen, ik ben ook trots dat ik weer aan de slag mag voor onze samenleving. Natuurlijk ga ik de margarita’s onder de palmbomen ontzettend missen. En neem ik een hoop mee van die warme cultuur daar in Mexico. En zie ik op tegen die verschrikkelijke koffieautomaten die nog steeds in sommige stadhuizen te vinden zijn. Misschien moeten we maar margarita-maandag invoeren in alle gemeenten. Dan combineren we gewoon het beste uit twee werelden. Het warme en tropische uit Mexico en het veilige en goed geregelde uit Nederland. Kijk, dat noem ik nou veranderkracht met een Latijns tintje!

Even bijpraten met Marthe?

Maak een afspraak met haar en drink samen een kop koffie (of een margarita)!

Mail Marthe