13-02-2022

Van advocaat naar adviseur

‘Waarom de overstap van advocaat naar adviseur in het sociaal domein?’ Deze vraag heb ik vaak gekregen voor mijn start bij Nautus op 1 oktober 2021. Het oplossen van juridische conflicten voor cliënten paste onvoldoende bij mij. Liever denk en bouw ik mee aan oplossingen voor complexe vraagstukken binnen het sociaal domein. Terugkijkend op de afgelopen maanden kan ik dan ook alleen maar concluderen dat mijn overstap een goede keuze is geweest.

Op 1 oktober startte ik samen met 4 nieuwe collega’s (lees ook de verhalen van Sterre, Eveline en Martijn). Het was een behoorlijke omslag vanuit de advocatuur, die al begon met mijn kledingkeuze voor mijn eerste werkdag. Mijn nette pak viel namelijk wat uit de toon op deze Nautus-vrijdag. Nautus gebruikt de vrijdag voor interne opleiding, teambuilding en persoonlijke ontwikkeling. Een welkome ontspannen afsluiting van een week inzet voor onze gemeentelijke opdrachtgevers. Sindsdien heb ik mijn pak op vrijdag dan ook thuisgelaten.

Als advocaat adviseerde en procedeerde ik voor cliënten binnen het gehele spectrum van de gezondheidszorg. Mijn specialisatie lag vooral in het sociaal domein. Toen de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, de Jeugdwet en de Participatiewet op 1 januari 2015 in werking traden, was ik naast student rechtsgeleerdheid ook gemeenteraadslid in mijn woonplaats Hilversum. Deze wetten betekenden een forse uitbreiding van de gemeentelijke zorgtaken en hebben mijn interesse hiervoor aangewakkerd. Het vormde de basis voor mijn verdere studiekeuze (een master Gezondheidsrecht), de verdere invulling van mijn raadslidmaatschap en de start van mijn carrière.

Hoewel ik veel heb geleerd in mijn functie als advocaat kwam ik al snel tot de conclusie dat het oplossen van juridische conflicten niet bij mij past. Liever denk en draag ik bij aan oplossingen voor de complexe vraagstukken binnen het sociaal domein. Ik was dan ook blij om meteen als adviseur aan de slag te kunnen voor 7 gemeenten in Noord-Holland bij de regionale inkoop van de jeugdzorg. Een rol waarin ik oplossingen probeer te vinden voor vragen als: hoe zorgen we ervoor dat de jeugdzorg toegankelijk, betaalbaar en beschikbaar blijft voor alle jongeren die deze hulp nodig hebben? Hierbij komt mijn juridische kennis van de Jeugdwet ontzettend goed van pas. Daarnaast wil ik, als vader van twee kinderen, dat ieder kind de mogelijkheid heeft gezond en veilig op te groeien. Deze opdracht motiveert mij dan ook enorm om mijn best te doen.

Daarbij is het ontzettend fijn om te weten altijd terug te kunnen vallen op de kennis en hulp die Nautus haar werknemers biedt wanneer je tegen uitdagingen aanloopt. Ondanks mijn korte dienstverband ervaar ik nu al een hechte band met veel van mijn collega’s. Hierdoor voel ik het vertrouwen mijn opdracht goed uit de kunnen voeren. Wetende dat je bij Nautus als adviseur nooit alleen staat.

Stuur Freek een mailtje.

… als je meer wilt weten over zijn eerste ervaringen bij Nautus.

Mail Freek