01-11-2022

Wereld Veganismedag: veganisme bij Nautus 🌿

Op 1 november is het Wereld Veganismedag. Een goede reden om je eens aan een veganistisch recept te wagen. Bij Nautus hebben we niet één, maar wel drie veganisten op kantoor! Dit zijn Max, Myrthe en Randi. Met het oog op Wereld Veganismedag stellen we hen een aantal vragen.

Wat houdt veganisme precies in?
Wanneer je veganistisch eet, eet je geen dierlijke producten. Dus geen zuivel, geen vlees en geen eieren. Maar bijvoorbeeld ook geen honing. Sommige veganisten kiezen er, naast hun eetpatroon, ook voor om andere gewoontes aan te passen. Denk aan het niet dragen van leer en het niet gebruiken van producten die getest zijn op dieren of dierlijke producten bevatten.

Vertel eens: ”Waarom eet je veganistisch?”
Max: “Ergens in 2014 kwam ik op Netflix een documentaire tegen over de gezondheidsvoordelen van een veganistisch dieet. Twee dagen later was ik om. Als je eenmaal veganistisch eet, sta je ook meer open voor verhalen over hoe slecht het leven van dieren in de veeteelt is en hoeveel impact de veeteelt heeft op het milieu en klimaat. Ondertussen vind ik de gezondheidsvoordelen van veganisme, voor zover ze er zijn, niet heel belangrijk meer. Voor mij is het een leefstijl om op zo’n manier te leven dat ik niet onnodig veel leed veroorzaak voor dieren en toekomstige generaties.

Myrthe: “Ik ben veganistisch gaan eten omdat ik me veel bezighoud met duurzaamheid. Iedereen heeft vast weleens gehoord hoeveel broeikasgassen onze veestapel uitstoot, en dat dit schadelijk is voor het milieu en bijdraagt aan klimaatverandering. Veeteelt kost naar verhouding ook heel veel landbouwgrond. Denk aan ruimte om vee te laten grazen, maar ook de ruimte die nodig is om veevoer te verbouwen. En er is veel meer water nodig voor dierlijke producten, dan voor plantaardige producten met soortgelijke voedingswaarde. Voor mij genoeg redenen om mijn consumptie van dierlijke producten te verminderen.”

Randi: “Mijn grootste beweegreden om veganistisch te eten is dierenwelzijn. Wanneer ik zie hoe mijn eigen dieren mij benaderen met nieuwsgierigheid en vertrouwen, vind ik het moeilijk om te denken dat dit anders is wanneer het toevallig om een koe, een kip of een varken gaat. In mijn ogen verdient ieder dier vriendelijkheid en een prettig leven, ongeacht de soort. Ik probeer in mijn levensstijl ook zo milieubewust te zijn. Dat veganisme daar ook aan bijdraagt, is een fijne bijkomstigheid.”

Is het niet heel moeilijk om zo veel dingen niet te eten?
Max: “Het wordt juist steeds makkelijker! Toen ik in 2014 veganist werd, waren er maar weinig veganistische opties in de supermarkt. Maar elk jaar zie ik de schappen met vlees- en zuivelvervangers groter worden. Voor het vlees en zuivel dat ik vroeger graag at, heb ik nu een alternatief dat net zo lekker is. Daarnaast leer je als veganist al snel om recepten te veganizen; alle dierlijke producten vervangen op zo’n manier dat het resultaat net zo lekker is.”

Myrthe: “Ik denk dat het niet meer moeilijk is om veganistisch te eten in 2022. Ik vind het zelfs een leuke uitdaging om te experimenteren met nieuwe recepten en om nieuwe veganistische producten te proberen! Er zijn enorm veel (lekkere) vleesvervangers in de supermarkt te vinden. En tegenwoordig bieden ook veel restaurants, en zelfs fastfoodketens, veganistische opties aan.”

Randi: “Je hele eetpatroon in één keer aanpassen kan moeilijk zijn. Het is ook niet nodig (of realistisch) om dit allemaal in één keer te doen. Veel mensen beginnen in stapjes met een aantal kleine aanpassingen. Op een gegeven moment weet je wat je in plaats van dierlijke producten kan gebruiken en kost het geen extra moeite meer. Daarnaast zijn er tegenwoordig echt veel veganistische opties in de supermarkt en als je ergens gaat eten.”

Een lijstje van fun facts
We willen je ons lijstje van fun facts niet onthouden. Alles op een rij voor een goed geïnformeerde keuze.

  • Oreo’s zijn veganistisch en sinds kort bestaat er zelfs plantaardige KitKat en Chocomel. Bij de Ikea kun je zelfs veganistische Zweedse balletjes halen.
  • Zelfs bij de McDonalds en Burger King heb je vegan opties! Zo vraagt een Burger King-vestiging in Oostenrijk standaard: “Wil je normaal of met vlees?”.[1]
  • Onderzoek van ProVeg (een onafhankelijke onderzoeksorganisatie) laat zien dat vleesvervangers sinds 2022 gemiddeld goedkoper zijn per kilogram dan vleesproducten! Door vegetarisch of veganistisch te eten bespaar je dus ook geld.[2]
  • Juist de goedkoopste broodjes en gebakjes zijn vaak veganistisch, omdat roomboter duurder is dan plantenmargarine.
  • Wil je eens proberen om veganistisch door het leven te gaan of doe je dit al even? Vul het aantal maanden dat je veganistisch hebt gegeten dan eens in op thevegancalculator.nl. Hier kun je zien hoeveel liter water, kilo’s graan, vierkante meter bos, kilo CO2 en dierenlevens je hebt gered in de tijd dat jij veganist bent geweest.

[1] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5322475/burger-king-oostenrijk-vegetarisch-fastfood-hamburgers-whopper

[2] https://proveg.com/nl/blog/vleesvervangers-goedkoper-dan-vlees/

Meer weten?

Neem dan contact op met Nauturiaan Randi van Otterloo.

Mail Randi