17-04-2024

17 april; de Dag van de Kinderarmoede

Het is verdrietig dat deze dag er moet zijn. Geen enkel kind verdient het om op te groeien in armoede.

Bewustwording
Zelf ben ik me er niet altijd even bewust van dat dit wel de realiteit is. Mijn gezin en ik hebben een dak boven ons hoofd, iedere dag eten op ons bord, kunnen op vakantie en er is ruimte voor extra dingen tussendoor. Maar wist je dat ruim 300.000 kinderen in Nederland opgroeien armoede. 300.000!

Dagelijkse realiteit
Als geldzorgen de dagelijkse realiteit in je leven zijn, dan brengt dat elke dag onmogelijke keuzes met zich mee. Dit geeft stress, zowel voor de ouder als het kind. Het geeft een gevoel van schaamte. Er zijn geen gelijke kansen voor deze kinderen en hun gezinnen.

Fonds Kinderhulp beschrijft de dilemma’s goed. Armoede brengt grote zorgen voor het hele gezin. Want hoe hard je als ouders je best ook doet om je kinderen te beschermen voor de soms bikkelharde gevolgen van armoede, je kunt ze niet geven wat ze nodig hebben… Kies je vandaag voor een warme maaltijd voor het hele gezin of menstruatieproducten voor je dochter? Start zij het nieuwe schooljaar met nieuwe, passende schoenen of met schoolspullen? En wat is urgenter voor je zoon: een bril met de juiste sterkte óf beugel? De stress die dat met zich meebrengt, voelen kinderen feilloos aan. Dat geeft hen zorgen om hun ouders en stress om zelf maar zo min mogelijk te hoeven vragen.

Weer terug naar die bewustwording
Mijn zoontje is laatst zijn jas kwijtgeraakt. Een goede jas en net nieuw. Mijn eerste reactie was boosheid… Want je moet gewoon op je spullen letten. Overigens vind ik dat nog steeds. Maar de andere kant van dit verhaal is dat ik hoop dat wie de jas nu ook heeft en waar deze jas nu ook is, iemand de jas heeft die deze nog veel beter kan gebruiken dan mijn zoontje.

Ik kan het niet alleen
Wat wil ik nou bereiken met dit stukje? Vooral bewustwording. Ik besef me ook dat ik alleen niet zoveel kan. Maar dat de kracht ligt in ‘samen’. In mijn rol als adviseur bij Nautus heb ik de kans om mij onder andere in te zetten voor dit thema. Om een bijdrage te leveren binnen de gemeentelijke aanpakken die hieraan gerelateerd zijn. En met mij werken meerdere collega’s bij verschillende gemeenten in Nederland op opdrachten die met armoede en ook specifiek kinderarmoede te maken hebben. Denk aan adviseur gezondheidsbeleid, werk en inkomen, transformatie sociaal domein en aanbesteden welzijn. Het draait allemaal om ons in te zetten op gelijke kansen en toegang tot zorg, werk voor iedereen.

En nog een laatste persoonlijke noot, mocht je wat kunnen missen. Fonds kinderhulp kan altijd een bijdrage gebruiken. Al is deze maar klein. Want in the end, elk kind heeft het recht op gelijke kansen en een gezond leven.

Doneren kan via Fonds Kinderhulp.

Meer weten?

Stuur Birgitte Maaijen een bericht en ze vertelt je er graag meer over.

 

Mail Birgitte