De zekerheid van je bestaan
Bestaanszekerheid en mee kunnen doen op de arbeidsmarkt
-
Gemeenten spelen een sleutelrol bij het creëren van een dynamische arbeidsmarkt waarin iedereen de kans krijgt om deel te nemen. Door middel van re-integratietrajecten, scholing, samenwerking met werkgevers en inclusieve werkplekken helpen gemeenten inwoners bij het vinden van werk.
-
Om armoede te bestrijden zetten gemeenten diverse lokale regelingen in. Naast de bijzondere bijstand, zijn er bijvoorbeeld tegemoetkomingen op sport en cultuur, kwijtscheldingen van gemeentelijke belastingen en collectieve ziektekostenverzekeringen.
-
Bestaanszekerheid gaat verder dan alleen financiële aspecten. Het omvat ook sociale kwaliteit. Dit betekent dat gemeenten niet alleen financiële ondersteuning bieden, maar ook werken aan sociaaleconomische zekerheid, sociale inclusie, sociale cohesie en sociaal empowerment.
-
Een duurzame en veerkrachtige economie die de welvaart van inwoners bevordert. Door samen te werken met ondernemers en te investeren in infrastructuur en bereikbaarheid. Gemeenten versterken de lokale en regionale economie door circulaire economieprincipes te implementeren.
-
Gemeenten ondersteunen inwoners met een laag inkomen in hun bestaanszekerheid met diverse inkomensregelingen. Zo verstrekken gemeenten onder andere bijstandsuitkeringen en bieden zij inwoners (onder voorwaarden) verschillende financiële tegemoetkomingen voor structurele of bijzondere uitgaven.
-
Inwoners die zelf niet meer weten hoe ze van hun schulden afkomen kunnen terecht bij de gemeente. Gemeentelijke schuldhulpverlening richt zich daarbij allang niet meer alleen op financiële problemen, maar ook op bredere aspecten die daarmee samenhangen, zoals zorgvragen, werkgerelateerde problemen en gezinsproblematiek.
-
Het creëren van een gunstig ondernemersklimaat en het ondersteunen van lokale bedrijven doen gemeenten op diverse manieren. Van het faciliteren van netwerken tot inkoopbeleid. Deze acties helpen niet alleen bij het bevorderen van ondernemerschap, maar dragen ook bij aan de algehele economische en sociale ontwikkeling van de gemeenschap.
-
Inwoners die extra begeleiding of aanpassing van de werkplek nodig hebben, worden door gemeenten geholpen aan een betaalde baan in een aangepaste omgeving. Het kan gaan om werk in dienst van de gemeente, bij een sociaal ontwikkelbedrijf of bij een andere werkgever. De gemeente zet daarvoor onder meer loonkostensubsidie en detachering in.
Bestaanszekerheid draait in de kern om een menswaardig bestaan.
Gaat het om meer dan alleen je inkomen?
Verandering begint bij de eerste stap. Zet jij deze stap samen met ons?
Projectmanagement
Gestructureerde en doelgerichte projectleiding, waar samenwerking en resultaat centraal staan.
Programmamanagement
Doelgericht sturing op een programma van samenhangende projecten en activiteiten.
Procesbegeleiding
Een interactieve aanpak om groepen en sessies te begeleiden naar het bereiken van een doel.
Advies & ontwikkeling
Begeleiden en stimuleren van groei en verbetering op zowel inhoudelijk als organisatorisch niveau.
Samen de boel
in beweging krijgen?
Stuur Niels een bericht
Wil je meer weten over Werk & Inkomen? En wat we daar voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op met Niels. Hij vertelt je er graag meer over.