De toekomst is aan de jongsten
Leren, ontwikkelen en de juiste ondersteuning wanneer die nodig is.
-
Ondersteuning en bescherming van jongeren onder de 18 jaar met complexe problematiek. Gemeenten bieden voorzieningen gericht op wonen, opvang en veiligheid en specialistische zorg als onderdeel van onderdeel van een breder beleid om kwetsbare jongeren te ondersteunen en hen te helpen een stabiele en veilige leefomgeving te vinden.
-
Een toegankelijke kinder- en peuteropvang, die voldoet aan alle wettelijk gestelde kwaliteitseisen. Dat is waar gemeenten samen met de GGD aan werken en op toezien.
-
Jongeren tot 18 jaar zijn verplicht onderwijs te volgen (leerplicht). Voortijdig schoolverlaten moet voorkomen worden. Daarvoor werken gemeenten regionaal samen met scholen en andere partners en zetten zij plusvoorzieningen in. Mochten jongeren toch uitvallen dan wordt jeugdwerkloosheid voorkomen, door hen naar werk te begeleiden.
-
Om jongeren te helpen mee te doen aan de samenleving, bieden gemeenten op de persoon afgestemde zorg en ondersteuning. Het gaan dan bijvoorbeeld om individuele begeleiding, ondersteuning bij zelfstandig wonen en vormen van geestelijke gezondheidszorg.
-
Om alle kinderen gelijke kansen te bieden en te zorgen dat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen, zetten gemeenten zich in voor kinderen die een risico lopen op achterstanden. Met schoolbesturen stellen gemeenten een Lokale Educatieve Agenda (LEA) op. Daarnaast zorgt de gemeente voor toegankelijke Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE).
-
Elk kind krijgt onderwijs dat aansluit bij zijn of haar behoeften. Gemeenten werken samen met scholen en zorgaanbieders aan een inclusief onderwijssysteem, waarin elk kind de ondersteuning krijgt die nodig is voor een optimale ontwikkeling.
-
Om maatschappelijke participatie en arbeidskansen te bevorderen is er volwasseneneducatie. Gemeenten focussen zich hierbij met name op het aanpakken van laaggeletterdheid. Aanvullend bepalen gemeenten in overleg met scholen en andere partners waar nog meer op kan worden ingezet.
De hervormingsagenda Jeugd vraagt inzet van alle betrokkenen.
Wat is het doel van de landelijke agenda?
Verandering begint bij de eerste stap. Zet jij deze stap samen met ons?
Projectmanagement
Gestructureerde en doelgerichte projectleiding, waar samenwerking en resultaat centraal staan.
Programmamanagement
Doelgericht sturing op een programma van samenhangende projecten en activiteiten.
Procesbegeleiding
Een interactieve aanpak om groepen en sessies te begeleiden naar het bereiken van een doel.
Advies & ontwikkeling
Begeleiden en stimuleren van groei en verbetering op zowel inhoudelijk als organisatorisch niveau.
Samen de boel
in beweging krijgen?
Stuur Inge een bericht
Wil je meer weten over Onderwijs & Jeugd? En wat we daar voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op met Inge. Zij vertelt je er graag meer over.