28-03-20205 tips

Samen het eenzaamheidsvirus aanpakken

Koning Willem-Alexander omschreef het treffend: “het coronavirus kunnen wij niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel”. Eenzaamheid is een onderwerp waar gemeenten al langer mee bezig zijn, maar nu is het actueler dan ooit. Inwoners, medewerkers en bestuurders: voor alle inwoners van Nederland geldt het uitdrukkelijke verzoek om zoveel als mogelijk thuis te zijn en de sociale contacten drastisch te beperken. Maar hoe zorg je er als gemeente én als mens voor dat het eenzaamheidsvirus niet nog meer om zich heen gaat grijpen in deze gekke tijden? Nautus denkt mee en komt met 5 tips.

TIP 1 – Maak gebruik van het platform NLvoorelkaar
Gemeenten kunnen via NLvoorelkaar gratis een lokale landingspagina maken voor ‘coronahulp’. Zo komen hulpvragen en aanbod bij elkaar en zorg je er als gemeente voor dat je inwoners zo snel mogelijk geholpen worden én kunnen helpen!

TIP 2 – Wees op de hoogte van lokale én landelijke initiatieven
In de samenleving bestaan en ontstaan vele hartverwarmende initiatieven. Denk aan restaurants die gratis maaltijden afleveren bij zorgpersoneel dat geen puf meer heeft om naar de supermarkt te gaan en bij eenzame ouderen. Of kinderen die tekeningen maken voor ouderen in het verzorgingstehuis. Weet als gemeente wat er lokaal speelt en welke landelijke initiatieven voor jouw gemeente interessant zijn. Er gebeurt namelijk al veel, voorkom dat het wiel opnieuw uitgevonden wordt.

TIP 3 – Doe eens iets leuks voor een ander
Iedereen vindt het leuk om verrast te worden en te weten dat er aan je wordt gedacht. Zeker in deze tijden! Verras daarom eens uw inwoners, collega’s, vrienden of familie Stuur een bloemetje of laat een hapje eten bezorgen. Een glimlach én contact met elkaar gegarandeerd.

TIP 4 – Doe samen iets leuks
Door samen alleen te zijn proberen we ervoor te zorgen dat de coronamaatregelen zo snel mogelijk worden opgeheven. En dat de impact ervan op onze samenleving zo beperkt mogelijk is. Probeer eens het ‘samen’ gevoel terug te krijgen, want dit is iets dat veel mensen missen. Doe eens een experiment of het op een andere manier te realiseren is. Zo heeft Nautus een online vrimibo georganiseerd! Maar je kunt ook samen koffie drinken via beeldbellen, online een spelletje spelen of foto’s met elkaar delen. Zo blijf je als gemeente en als mens zichtbaar en in contact.

TIP 5 – Zorg voor duurzame aandacht voor eenzaamheid én elkaar
De huidige coronamaatregelen leiden vanzelfsprekend tot een hernieuwde of vergrote aandacht voor eenzame gevoelens onder verschillende groepen in de samenleving. Wanneer de coronamaatregelen worden opgeheven is het belangrijk dat deze aandacht blijft. Voor een deel van de Nederlanders zijn eenzame gevoelens altijd aanwezig. Iets waar gemeenten een antwoord op moeten proberen te vinden. Blijf dus aandacht voor dit onderwerp houden  en zet deze aandacht om in een nieuwe visie, trainingen voor vrijwilligers, ondersteuning van initiatieven en ga zo maar door.

Wil je hier een keer over doorpraten?

Dat kan! Neem contact op met Roos door haar een mailtje te sturen. Samen met gemeenten verzwakt Nautus eenzaamheid.

Mail Roos

Meer tips om de coronacrisis door te komen

Maak een creatieve match bij corona-uitdagingen!

De coronacrisis stelt gemeenten voor nieuwe uitdagingen. Maar met een...

Maatschappelijk opvang tijdens een maatschappelijke crisis

Dak- en thuislozen zijn mobiel, hebben meestal een lagere weerstand...

Coronacrisis raakt werkgelegenheid kwetsbare groepen

Het coronavirus zorgt niet alleen voor een gezondheidscrisis, maar raakt...

5 tips die gemeenten door de Corona-storm loodsen

De effecten van het Corona-virus (en de maatregelen om het...

Even geen Corona-bericht

Zijn er nog berichten die niet over Corona gaan? Gisteren...

Hoe gemeenten zzp’ers helpen met TOZO

De crisis die veroorzaakt wordt door het coronavirus raast door...

Voedselbanken onder druk tijdens coronacrisis

De komende periode beantwoordt Nautus vragen van gemeenten over de...

Schuldhulpverlening op afstand: hoe werkt dat?

 Vanwege de corona-maatregelen komen schuldhulptrajecten in gevaar omdat fysiek contact...
Lees meer