07-04-2021Vijf wandeltips voor tijdens je thuiswerkdag

Aan de wandel

Het voelt als eeuwen geleden; de tijd dat je tijdens de lunchpauze een frisse neus ging halen met collega’s. Of dat je snel een sprintje moest trekken naar een vergaderzaal in het gebouw verderop. Deze (wandel)momenten moet menig thuiswerker al ruim een jaar missen. En terwijl iedereen weet dat het goed is om te wandelen, schiet het er vaak bij in tijdens een drukke thuiswerkdag. Zonde, vindt neuropsycholoog Erik Scherder. Wandelen bevordert niet alleen je creativiteit, het verhoogt ook je productiviteit en verlaagt je stressgevoel. Hoog tijd dus om vaker de benen de strekken tijdens het thuiswerken. Hoe? Met deze vijf tips!

Tip 1. Wandel je wijzer
Combineer je wandeling in de ochtend, middag of avond met het luisteren naar een podcast. Efficiënter kan het haast niet: je krijgt beweging, frisse lucht en neemt nieuwe informatie tot je. Wijzer worden van de omgeving waarin je loopt? Kijk eens naar apps die je meer vertellen over de bezienswaardigheden, geschiedenis of streekverhalen in jouw buurt, zoals RoutAbel. Voor het leren herkennen van vogels of bloemen en paddenstoelen bestaan ook leuke apps (onder andere Tjilp! en Veldgids). Hierdoor kruip je niet alleen energieker, maar ook wijzer terug achter je laptop.

Tip 2. Lunchwandelen
Een beproefde manier om meer te bewegen is de lunchwandeling. Lunchen doe je toch wel, dan kun je dat net zo goed combineren met een wandeling. Vraag eens een vriend, collega of kennis mee voor een wandeling tijdens de lunchpauze. Boterham mee in de hand en samen de stad verkennen. Ook ideaal om nieuwe lunchtentjes te vinden en een lekkere lunch of koffie af te halen.

Tip 3. Wandelen = winnen
Helaas, die ieniemienie stukjes naar je wc of Nespresso-apparaat geven je niet voldoende lichaamsbeweging tijdens je thuiswerkdag. Meer stappen zetten op een dag? Start een wandelcompetitie met je collega’s, vrienden of familie. Op deze manier motiveer je elkaar om dagelijks een wandeling te maken en kan je zonder dat je op dezelfde locatie bent toch samen wandelen. Download een leuke wandel-app (Ommetje, Strava of Fitbit) en ga de strijd met elkaar aan.

Tip 4. Virtuele wandelmeeting
Bij Nautus staat elke vrijdag in het teken van kennisdeling, persoonlijke ontwikkeling en verbinding. Als vast onderdeel van de dag komen we met ons team bijeen en delen we ervaringen van de afgelopen week. Voor Corona deden we dit live, toen de maatregelen het toelieten maakten we samen een boswandeling en tegenwoordig organiseren we onze meetingen virtueel. En dat doen we niet alleen achter onze laptop. We wandelen heel wat af met onze telefoon in de hand of zak. Virtuele wandelmeetings zijn ideaal om bij te kletsen met collega’s én beweging te pakken.

Tip 5. Loop je hoofd leeg
Kijk je ook altijd zo scheel na een dag vol Zoom en Teams? Ga dan lekker naar buiten en geniet van de frisse lucht en de natuur. Geef je over aan de stilte en schakel even af. Wandelingen bieden de ideale gelegenheid om je hoofd leeg te maken en te ontspannen. Niet alleen gezond voor je lichaam dus, maar ook voor je geest.

 

Wandel je mee?

Op donderdag 8 april is het de landelijke Wandel tijdens je Werk-dag. Ik doe mee, jij ook?