04-07-2023

Bekend terrein maar toch even anders…

Na 15 jaar als ambtenaar gewerkt te hebben, maakte ik dit voorjaar de overstap naar de commerciële wereld: adviesbureau Nautus. Van ‘in dienst bij’ naar ‘in opdracht van’ gemeenten. Van facturen krijgen naar facturen sturen. Een nieuwe wereld, maar toch ook weer niet helemaal. De verandering waar ik aan toe was, maar met hetzelfde doel voor ogen. Actief op bekend terrein, maar toch even anders.

Bekend terrein
De afgelopen jaren heb ik met leuke mensen en interessante uitdagingen in dienst van gemeenten mogen werken aan maatschappelijke vraagstukken. Maar op een gegeven moment begon het toch te kriebelen: zit ik nog wel op de juiste plek? In gesprek met anderen ben ik op zoek gegaan naar antwoorden op vragen. Wat drijft mij in mijn werk? Wat kan ik en wat wil ik? Duidelijk werd dat mijn liefde voor mensen (inwoners, medewerkers en bestuurders), innovatie en het publieke domein een blijvertje is. En ook dat mijn eerdere rollen als organisatieadviseur, projectleider, programmamanager en procesbegeleider mij goed passen en energie geven. Wat dat betreft wilde ik dus op bekend terrein blijven. Toch bleef de kriebel, en ontdekte ik dat deze vooral te maken had met de behoefte aan een volgende stap in mijn persoonlijke ontwikkeling en nieuwe vraagstukken om mijn tanden in te zetten.

Toch even anders
Van mensen uit mijn omgeving kreeg ik steeds vaker te horen: is als zelfstandig adviseur aan de slag gaan niet wat voor jou? Maar van het beeld van een onzeker maandsalaris en een 80-urige werkweek kreeg ik het benauwd. Nee, dat is niet iets voor mij in deze fase van mijn leven met een jong gezin. Maar ‘de andere kant van de tafel’ verkennen sprak mij wel aan. Daarom ben ik gaan praten met adviesbureaus om te horen wat werken als externe adviseur eigenlijk betekent. Ik merkte dat ik enthousiast werd van het idee om in een steeds wisselende context te werken, aan een diversiteit van opdrachten, maar wel vanuit een collegiale basis van het moederbedrijf. Bij Nautus vond ik de bekende klik in de balans tussen de drive om maatschappelijke impact te willen maken en een commercieel bureau. Ook de mogelijkheid om me als senior op enerzijds complexe vraagstukken te kunnen storten en anderzijds te bouwen aan het bedrijf en medewerkers te coachen, gaf me die uitdaging waar ik naar op zoek was. Genoeg verandering dus was mijn verwachting.

En hoe is het nu
De start bij Nautus, nu zo’n drie maanden geleden, was intensief. Een nieuwe werkgever en alles daar leren kennen en tegelijkertijd bij de opdrachtgever beginnen als projectleider voor een complex vraagstuk. Maar het feit dat ik weet hoe de gemeentelijke wereld in elkaar steekt, zorgde meteen voor een vliegende start bij de opdracht. Nu in de rol van extern adviseur die juist uitgenodigd wordt om zich fris en vrij door de organisatie te begeven.

Nautus heeft goed opdrachtnemerschap hoog in het vaandel staan: met een duidelijke opdracht en regelmatige monitoring. Dit zorgt ervoor dat ik me kan focussen op de klus en niet afgeleid wordt door bijvoorbeeld interne perikelen. Dit geeft nieuwe energie en concrete resultaten. Als senior adviseur zet ik mij ook in als sparringpartner voor mijn medior en junior collegae.  Het doet mij goed om zo van betekenis te kunnen zijn en tegelijkertijd ook weer zelf nieuwe dingen (van hen) te leren. Dit zorgt er ook voor dat ik mijn collegae steeds beter leer kennen en mijn draai begin te vinden in het warme bedrijf.

 Mijn conclusie na drie maanden is dat ik er goed aan heb gedaan deze overstap te maken. Want als je het niet probeert, dan weet je het nooit. Verandering van spijs doet eten toch?

Meer weten?

Stuur Noortje een e-mail en ze vertelt je graag meer over haar ervaringen bij Nautus.

Mail Noortje