07-10-2019Armoede en schulden

Bestaanszekerheid: van wankel evenwicht naar stabiele basis

Nauturiaan Lieke Veldhuis was aanwezig op het jaarcongres Armoede & Schulden van Divosa. Ze onderzocht hoe je mensen in schulden en armoede zo kunt helpen dat ze het gevoel krijgen echt begrepen te worden.

De deelnemers van het congres kwamen uit alle windstreken. Het jaarcongres was een mooie mix van interactieve workshops en een plenair programma, waar onder andere Directeur Generaal van het Ministerie van SZW Carsten Herstel kwam spreken. 

Inzicht: pijlen richten op een doelgroep
Nog steeds leven 939.000 mensen in armoede. Hoe gaan we ervoor zorgen dat deze cijfers drastisch dalen? Tijdens de conferentie werden een aantal zaken duidelijk. 

Ten eerste blijkt uit een recent grootschalig onderzoek dat we teveel schieten met hagel. Dan raak je weleens wat, maar schiet je ook vaak mis. Aangeraden wordt om onze pijlen in de toekomst daarom meer te richten op een doelgroep.   

Zo blijkt dat we nog niet veel kinderen structureel uit de armoede halen, ondanks de vele inspanningen op rijks- en gemeenteniveau.  

Inzicht: financiële zelfredzaamheid vaak overschat
Ten tweede wordt nog vaak gedacht dat schulden je eigen schuld zijn. Er heerst nog steeds een groot taboe rondom schulden. Niet iedereen kan met geld omgaan en onder druk van schulden nemen sommigen de verkeerde beslissingen. De overheid overschat daarmee de financiële zelfredzaamheid van haar inwoners. Het is dus van belang dat we bespreekbaar maken om over onze financiën te praten en de toegang tot hulp zo laagdrempelig mogelijk te maken. 

Boek de lunchbox Armoede- en schuldenbeleid – The next level
Al met al was het een inspirerende dag! Ben je ook opzoek naar inspiratie, nieuwe kennis en verbreding van inzichten, boek dan snel de Nautus Lunchbox Armoede- en schuldenbeleid The Next Level. In de workshop hebben wij al onze kennis over armoede en schulden verwerkt. De workshop is gratis en wordt gegeven op jouw locatie, bijvoorbeeld tijdens  de lunch.

Lunchbox boeken?

Neem dan snel contact op met Lieke Veldhuis.

Mail Lieke