17-03-2023

Boekenweek: (voor)lezen is de basis

Even een stapje terug in de tijd. Het is Boekenweek 2011 en ik zit in groep zeven. Medewerkers van het Centraal Boekhuis komen langs op mijn school en geven ieder kind een eigen boek. In één van deze boeken zit een gouden wikkel. Een prachtig idee gestolen van het welbekende boek van Roald Dahl. Degene die deze gouden wikkel vindt, krijgt samen met een klasgenoot naar keuze een rondleiding in het boekhuis! Ik krijg het boek Sven en zijn rat. Dit boek heeft nog altijd een plekje in mijn boekenkast. Niet omdat het zo’n goed boek is, nee. Omdat er in dit boek een gouden wikkel zat.  

Lezen en schrijven is overal
Het is algemeen bekend dat lezen goed voor je is. Kunnen lezen is belangrijk om deel te nemen in onze maatschappij. Verkeersborden, brieven, e-mails, kranten, teksten zijn overal. Je activiteiten op school en op het werk bestaan zelfs voor 80% uit lezen en schrijven.  

Maar nog even terug naar 2011. Die rondleiding door het Centraal Boekhuis was heel bijzonder. Het boekhuis is zowel een drukkerij als een mega opslagruimte. Torenhoge boekenkasten gevuld met bijna alle boeken die je maar kunt bedenken. Via een boekenlift gingen we naar de bovenste verdieping en keken we naar beneden, naar alle rijen boeken en ik dacht: “Ik heb een extra leven nodig om al deze boeken ooit te kunnen lezen.” 

De liefde voor boeken
Eigenlijk begon mijn liefde voor boeken al eerder. In 2010 deed ik mee aan de Nationale Voorleeswedstrijd. Ik las voor uit het lievelingsboek van mijn moeder: Blauwe plekken. Een droevig verhaal over een meisje dat mishandeld wordt. In de gymzaal lees ik de hele onderbouw van mijn school voor. Ik deed het goed en mocht door! Aan mij de eer om voor te lezen in het Weeshuis, nu ook de bibliotheek van Culemborg. En ik word tweede! Extra leuk was het om juist in het Weeshuis voor te lezen omdat een van mijn eigen lievelingsboeken ‘Meisje nummer achttien’ zich hier afspeelde. Het was mooi om samen met andere kinderen te lezen, onze verhalen te delen en de woorden op het papier te voelen, al helemaal op deze plek. 

Kunnen lezen bepaalt je toekomst
Zo bepalend als het lezen voor mij is geweest, zo kan het ook bepalend zijn voor anderen. Het is goed om te lezen over onze ieders geschiedenis. Kennis op te doen door verschillende genres boeken en je gedachten helemaal te laten afdwalen. Boeken hebben invloed op iedereen, maar ik denk zeker dat het belangrijk is om lezen te stimuleren onder jongeren. Al de ervaringen met boeken waar ik jullie net over heb verteld, hebben mij als jong meisje al enorm geraakt en geïnspireerd.   

En nu ik voor mijn opdracht bij Nautus zie ik het weer. Ik werk met statushouders die bezig zijn met hun inburgeringstraject. En keer op keer merk ik hoe belangrijk het is om Nederlands te spreken, lezen en schrijven om goed mee te kunnen doen in de Nederlandse maatschappij. Ik besef me hierbij maar al te goed hoe lastig het voor deze mensen moet zijn om bepaalde teksten die ze tegenkomen te begrijpen. Denk aan een bijsluiter van een medicijn, een brief van de belasting, of een uitnodig voor een ouderavond. Het blijven stimuleren van het leren (lezen) van de Nederlandse taal is erg belangrijk.  

 Lezen is essentieel, wat je taalniveau ook is, hoe oud of jong je ook bent. Het is altijd goed om te (leren en blijven) lezen.  

Meer weten?

Neem gerust contact op met Nauturiaan Lieke de Jong.

Mail Lieke