07-12-2021

‘Dag van de vrijwilliger’

Nederland kent 7 miljoen vrijwilligers. Dat lijkt misschien veel, maar cijfers laten zien dat ‘maar’ de helft van alle Nederlanders boven de 15 de handen uit de mouwen steekt. En dat terwijl vrijwilligerswerk bijdraagt aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken zoals toenemende armoede, eenzaamheid en behoefte aan zorg. Volgens Marianne Besselink, burgemeester van Bronckhorst, hebben gemeenten met vrijwilligers goud in handen. Maar het vinden en daarnaast motiveren van vrijwilligers lijkt voor veel gemeenten nog een struikelblok.

Mensen maken Nederland
Een van de manieren meer burgers enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk, gebeurt dankzij de campagne van het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet. Op 2 december 2020 opende koningin Máxima deze campagne. Georganiseerd door allerlei vrijwilligersorganisaties en bedoeld om meer vrijwilligers te trekken. Hun motto is ‘Mensen maken Nederland’. Ons land wordt namelijk gemaakt door de mensen die er wonen. Hoe meer gemeenten en organisaties meedoen aan de campagne, hoe groter deze wordt. Het hele jaar door verschijnen er vrijwilligersverhalen en op sociale media wordt de hashtag #mensenmakennederland gebruikt. Daarnaast delen experts en ervaringsdeskundigen hun kennis, zodat meer mensen betrokken worden. In online sessies leren deelnemers van elkaar over onderwerpen als het betrekken van jongeren, mensen met een beperking, het bedrijfsleven of ouderen. Want kennis is macht!

Een toolkit voor gemeenten
Tijdens de campagne kan elke gemeente gebruik maken van een speciale ‘toolkit’. Het programmateam van Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet heeft deze toolkit ontworpen zodat gemeenten gemakkelijk laten zien waarom mensen zo belangrijk zijn voor hun initiatief, gemeente of doel. De website heeft onder andere voorbeelden beschikbaar van posters, beeldmateriaal en logo’s. Zo kan elke gemeente zijn eigen invulling geven aan de campagne. Want hoe persoonlijker, hoe meer het de burger aanspreekt!

Gemotiveerde vrijwilligers
Gemeenten kunnen nog wel eens problemen ervaren met het vinden en motiveren van vrijwilligers. Vrijwilligers verrichten nou eenmaal veel werk in hun vrije tijd. Ook krijgen ze hier meestal geen of een lage vergoeding voor. Kenniscentrum Vrijwilligers heeft onderzoek gedaan naar het motiveren van vrijwilligers en geeft vijf tips:

1. Ken de intrinsieke motivatie van vrijwilligers
Belangrijk is je vrijwilligers te kennen. Waarom doen zij dit werk? Willen zij kennis overdragen, nieuwe mensen leren kennen of juist werkervaring opdoen? Zorg dat je hiervan op de hoogte bent, zodat je hierop kunt inspelen.

2. Laat vrijwilligers leren
Vrijwilligers doen hun werk goed en zijn hier vaak serieus mee bezig. Geef ze de mogelijkheid nog beter te worden in hun werkzaamheden, omdat ze op deze manier geprikkeld blijven.

3. Erken en waardeer de vrijwilliger
Ieder mens wordt blij van een bedankje of een beetje waardering. Zo ook een vrijwilliger! Maak extra tijd voor ze vrij of zet ze in het zonnetje.

4. Laat ze zelf kiezen
Keuzevrijheid komt de motivatie ten goede. Wanneer een vrijwilliger werkzaamheden verricht waar ze zelf achter staan, blijven ze gemotiveerd.

5. Communiceer
Wat verwacht jij van hen en wat verwachten zij van jou? Door dit uit te spreken, voorkom je misverstanden. Ook heeft de vrijwilliger het gevoel dat hij of zij serieus wordt genomen.

Kom zelf in actie!
Elke vrijwilliger is uniek en heeft zijn of haar eigen talenten. Wil je ook een steentje bijdragen maar weet je niet waar je moet beginnen? Laat je inspireren en kom erachter wat jouw vrijwilligerskracht is en doe de onderstaande test! https://ontdekjevrijwilligerskracht.nl/type

Meer weten over de 'Dag van de vrijwilliger'?

Julia Eijlander vertelt je er graag meer over.

Mail Julia