01-03-2022Nationale Complimenten dag

De kracht van een goed compliment

Allereerst: Wat fijn dat je de tijd neemt om dit artikel te lezen! Vandaag is het nationale complimenten dag. En deze mooie dag hebben we te danken aan Hans Poortvliet. Hij is waarderingsexpert en heeft Nationale Complimenten dag in het leven geroepen. Dankjewel Hans! We weten natuurlijk allemaal hoe fijn het is om een oprecht compliment te mogen geven en ontvangen. Maar waarom is dat eigenlijk zo fijn? Wat gebeurt er in het lichaam als je een compliment geeft en krijgt? En waarom geven we complimenten aan elkaar?

De effecten van complimenteren
Een compliment spreekt twee fundamentele behoeften aan: zelfwaardering en verbinding met anderen. Een compliment stimuleert de aanmaak van dopamine, wat bijdraagt aan een gelukkig en positief gevoel.

Wij mensen zijn sociale dieren en een van onze diepste menselijke emotionele behoefte is de behoefte om gewaardeerd en erkend te worden. Een compliment, en dus erkenning, kan ons enorm motiveren en gelukkig maken. Het werkt bovendien verzoenend en laat ons meer oog hebben voor een ander.

com·pli·ment (het; o; meervoud: complimenten)1woord van lof: iem. een compliment maken

Niet alleen voor de ontvanger heeft een compliment positieve effecten. Ook de gever van een compliment kan profiteren. Het geven van een compliment, mits deze goed wordt ontvangen, zorgt actief voor een betere relatie.  Iets doen voor een ander zorgt ervoor dat er meer oxytocine (knuffelhormoon) en serotonine (gelukshormoon) vrijkomt. En dit geeft een goed gevoel.

De kunst van complimenteren
Deze positieve werking van een compliment hangt wel af van de kwaliteit van het compliment. Aan het geven en ontvangen van algemene, nietszeggende opmerkingen zitten geen positieve effecten gekoppeld. Je kan dus zeggen dat iemand mooie kleren aan heeft, maar dit doet niets voor de hormoonhuishouding en de relatie. Zo’n compliment kan je namelijk aan iedereen geven. Zeg je daarentegen: ‘’ik vind het fijn dat jij zo goed naar mij luistert, want daardoor voel ik me gehoord!’’ dan schieten de hormonen omhoog en kan de relatie niet meer stuk.

Een kwalitatief compliment geef je dus niet zomaar en dat kan ook moeilijk zijn. Daarom hieronder enkele praktische tips:

  • Kies iets wat je oprecht meent. Hierdoor spreek je vanuit je gevoel en beleving. Dit zet je compliment kracht bij en zorgt dat je een ander echt kan raken.
  • Maak het specifiek en concreet. Hiervoor geldt: hoe concreter, hoe beter. Wanneer je duidelijk bent over wat je waardeert aan een ander, weet de ander wat het gewenste gedrag is en schep je kaders voor gewaardeerd gedrag in de toekomst.
  • Formuleer het compliment positief. Benoem alleen het positieve in het compliment dat je geeft. Sluit niet af met een kanttekening of negatieve lading, hiermee haal je je compliment direct onderuit en dat zou zonde zijn.
  • Maak een compliment individueel en persoonlijk. Dit werkt heel krachtig en zal ervoor zorgen dat de ontvanger je compliment niet snel vergeet.

Als je de vandaag en later de kans hebt, sta dan eens stil bij wat anderen voor je betekenen en geef iemand een kwalitatief compliment vandaag. Succes gegarandeerd!

Meer weten?

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je graag een complimentje bij mij kwijt? Reacties zijn altijd welkom!

Mail Thirza