07-07-2023Dag van de Praktijk Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming

De kracht van kunst

Gemeenten helpen om complexe maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Daar zijn we van bij Nautus. We hebben daar onze methoden voor, zoals het Nautus beleidsatelier (zie link onderaan artikel). Een manier om anders te kijken naar een vraagstuk. En op die manier te komen tot een goede aanpak of oplossing voor het vraagstuk. Op het LCGW-congres op 11 mei demonstreerden we deze creatieve veranderaanpak in het licht van het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming.

Dag van de Praktijk over kracht van kunst
Afgelopen maandag was ik vanuit inhoudelijke interesse bij het congres Dag van de praktijk over het toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Een dag over inhoud. Maar op het programma stonden ook lezingen over een frisse aanpak van complexe problemen. Daar wil ik natuurlijk meer van weten!

Tabo Goudswaard pleit voor een nieuwe aanpak van grote maatschappelijke problemen. Wat we nodig hebben, zo stelt hij, is een heel andere denk- en werkwijze: die van kunstenaars en ontwerpers. Door wicked problems te gaan zien als ontwerpopgaven, kunnen we het bestaande systeem radicaal veranderen. Onze huidige manier van problemen oplossen blijkt niet toereikend. We hebben in zijn woorden ‘maakkracht’ nodig. En makers, dat zijn we allemaal.

Ook in de Betekeniseconomie waar Kees Klomp toe opriep, klinkt de roep om te leren van kunstenaars. Hij schetste een hoopvolle toekomst van een beweging waarin bedrijven, bestuurders en burgers samenwerken aan het bewerkstelligen van een betere leefwereld. Hiermee bood hij een verfrissende blik op de kind- en gezinsbescherming.

Hoe kan ik twee passies samenbrengen?
Zelf ben ik naast mijn werk bij Nautus actief als bestuurslid bij Kunstmoment Diepenheim. Een jaarlijkse kunstexpositie op unieke locaties in en om Diepenheim. In kunst herkennen we misschien onze eigen belevingswereld. Het kan overtuigingen, bevestigen of ons juist aan het denken zetten over onze opvattingen. Dat is voor mij de kracht van kunst. En dat is precies ook wat nodig is bij de aanpak van maatschappelijke vraagstukken. Even later in de auto naar huis, mijmer ik over hoe deze twee passies van mij samenkomen… Ik ga de maker in mij aan het werk zetten!

▶️ Link naar het beleidsatelier.

De Dag van de Praktijk werd mede gehost door de proeftuin Flevoland op een bijzondere locatie: Yūgen Forest, een prachtig nieuw gebied waar nieuwe methodes worden beproefd om met de natuur om te gaan. De parallel met de proeftuinen van het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming was duidelijk.

Meer weten?

Stuur Inge Busschers een e-mail en wie weet is een gratis lunchbox over dit onderwerp iets voor jouw gemeente.

Mail Inge