17-10-2022

De Week van de Voedselbanken

Deze week is het de Week van de Voedselbanken. Voor velen een redding in nood wanneer er geen of weinig geld is voor boodschappen. Zeker in deze tijd van hoge energiekosten en inflatie. Toch is er bij de Voedselbanken de laatste tijd vaak te weinig voedsel om alle klanten voldoende mee te kunnen geven. Hoe komt dat? In dit artikel probeer ik een antwoord te vinden op die vraag en geef ik een aantal tips waarmee je iets kunt betekenen voor de Voedselbank bij jou in de buurt.

Stijgende aanmeldingen
Het valt me op dat de Voedselbank steeds meer aanmeldingen ontvangt. Daardoor hebben zij hun criteria moeten aanpassen. Vanaf januari 2022 kon je bij de Voedselbank terecht wanneer je als tweepersoonshuishouden 350 euro per week overhield voor eten en kleding. Dit bedrag is per 17 september verhoogd naar 410 euro1. Het blijkt dat het aantal klanten van de Voedselbank landelijk is gestegen met 15%2. Lokale Voedselbanken zien soms een nog veel hogere stijging. Lijnrecht tegenover deze stijging van aanmeldingen staat een tekort aan voedsel dat binnenkomt. Hoe zit dat precies?  

Minder voedseloverschotten
De Voedselbank heeft twee belangrijke doelen. Dit is aan de ene kant voedselhulp bieden aan de mensen die dat (tijdelijk) nodig hebben. Aan de andere kant willen zij de verspilling van goed voedsel voorkomen. Het motto van de Voedselbank is dan ook “Oog voor voedsel, hart voor mensen”. Het meeste eten komt vanuit overschotten van bedrijven, zoals supermarkten. Maar deze bedrijven zorgen er tegenwoordig steeds vaker voor dat zij geen of weinig voedsel overhouden. Zij moeten zelf besparen door de hoge energieprijzen of handelen vanuit een duurzaamheidsoverweging. Denk bijvoorbeeld aan ‘Too Good To Go’. Voedsel dat anders wordt weggegooid, verkopen zij nu voor een lagere prijs. Minder voedselverspilling is vanuit een duurzaamheidsperspectief goed nieuws. Voor Voedselbanken vormt het een bedreiging. Wel verschilt per locatie welke productsoort schaars is. Bij de ene locatie is er een tekort aan houdbare producten zoals pasta, koffie en groeten in pot. Bij de andere locatie komt er juist maar weinig verse groente en fruit binnen. En daar wringt het dus. Meer mensen die gebruik moeten maken van de Voedselbank en het lage aanbod van overschotten van bedrijven of supermarkten.  

Wat kun jij doen?
Kleine stapjes zijn ook stapjes, dus alle beetje helpen. Als je zelf een handje wil helpen, kun je het beste nagaan wat voor producten jouw lokale Voedselbank tekortkomt. Is dat pasta of rijst, koop dan eens een extra pak. Kijk wanneer ze open zijn en breng het langs. En knoop eens een praatje aan met een van de vrijwilligers. Zo kom je erachter wat bij jou in de buurt nodig is. Is er hulp nodig voor boodschappen, of hulp bij het klaarmaken van de pakketten? Iets administratiefs? Goed voor de Voedselbanken en goed voor jou. Werk je bij de gemeente, kijk dan naar de samenwerking met de lokale Voedselbank. Ontdek waar behoefte aan is en probeer daarop in te spelen.  

Deze week (week 42) is het dus in heel Nederland de Week van de Voedselbanken en diverse Voedselbanken organiseren nu een open dag. Ik ga in ieder geval langs bij de Voedselbank bij mij in de buurt. Doe jij dat ook?  

Kijk voor adressen op Voedselbanken.nl 

Meer weten?

Meer weten over de Voedselbanken? Neem dan contact op met Nauturiaan Randi van Otterloo.

Mail Randi