13-10-2023

Een appel per dag zorgt voor een vitale kinderlach

Toen ik jong was stond mijn vader elke ochtend in de keuken om ontbijt en een gezonde snack te verzorgen. Elke dag was het weer een verrassing wat ik in mijn snackboxje vond op school. Soms was het appel, banaan, of – waar ik én mijn broers en zusjes op hoopten: aardbeien! Vroeger vond ik dat nog wel eens suf, want sommige van mijn klasgenootjes kregen lekkere koekjes mee. Nu ben ik er dankbaar voor. Want voeding is belangrijk voor je gezondheid!

Deze week was de Nationale Groente- en Fruitdag. Een jaarlijks terugkerende dag met extra aandacht voor groente en fruit. En maar goed dat er aandacht voor is, want uit de gezondheidsenquête van het CBS blijkt dat slechts de helft van de kinderen in de basisschoolleeftijd 5 dagen in de week fruit eet. Werk aan de winkel dus!

Gezonde voeding voor basisschoolleerlingen in de gemeente Venlo
Samen met collega Otto houd ik me in de gemeente Venlo onder andere bezig met het Venlo-fonds. Dit fonds omvat maatregelen om inwoners en organisaties die last hebben van inflatie en stijgende energieprijzen te ondersteunen. Een van de sporen binnen het Venlo-fonds is de inzet op gezonde voeding voor basisscholen.
De gemeente Venlo vindt het welzijn van de kinderen belangrijk. Daarom bieden we scholen de mogelijkheid om gezonde lunches te geven aan kinderen die zonder lunch naar school komen. Ook krijgen scholen de mogelijkheid groente en fruit aan leerlingen aan te bieden als dat nodig is.

Door deze aanpak hebben ook de kinderen van inwoners met een krappe portemonnee toegang tot gezonde voeding. En verzorgen we de gezonde snack en voeding die mijn vader in mijn jeugd aan ons meegaf!

Wist je dat:

  • Voor volwassenen het advies geldt om minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag te eten?
  • Tomaat, paprika en komkommer beter niet in de koelkast bewaard kunnen worden?
  • Je je dagelijkse porties fruit beter niet kunt vervangen door sap?
  • De appel het meest gegeten stuk fruit is in Nederland?

Mijn favoriete stukje fruit was, én is nog steeds de aardbei. Wat is die van jou?

Meer informatie?

Wil je meer weten over de aanpak die de gemeente Venlo hanteert? Stuur Lidewij gerust een mailtje.

Mail Lidewij