01-07-2021

Een blessing in disguise

Op 1 juli 2010 riep GroentenFruitBureau in samenwerking met het telersverband K8 de ‘Dag van de Komkommer’ in het leven. Waarom in vredesnaam? Dat is het eerste dat in mij opkwam. Om vervolgens te bedenken dat het alles te maken heeft met de rustige zomerperiode in de politiek en media. Maar hoe meer ik over deze veelzijdige groente te weten kom, hoe minder ik de analogie met weinig rumoer begrijp. Vandaar vandaag deze ode aan de komkommer!

Eindeloos afwisselen
Komkommers zijn een rijke bron van nodige mineralen, vitamines en vezels. En caloriearm dus ideaal als snack! Maar kaal is ook maar zo saai…gelukkig bestaan er talloze heerlijke variaties: komkommersalade, komkommers met dip, atjar ketimoen, komkommer in een salade (dus niet de Johma-variant) en natuurlijk de favoriet: als smaakmaker en versiering in een (gin)tonic! Eindeloos afwisselen, yes please!

 

Spic en span
Voor een meer duurzaam en minder chemisch wondermiddel kun je gewoon vertrouwen op onze vriend in groen superman-pak. Die Mr. Muscle hebben we niet meer nodig. Met een schijfje komkommer over een vuil oppervlak poetsen is genoeg!

Natuurlijke versterker
Iedereen herkent het beeld wel van de komkommerschijfjes op en onder je ogen tegen het ultieme teken van vermoeidheid. Maar wist je dat de silica in komkommer je haar en nagels sterker maakt en sneller doet groeien? Of dat een masker van kurkuma met komkommerpulp en citroen je poriën ontstopt?

Redder in nood
Vervelend als je een belangrijke afspraak hebt en die ene (komkommer)salade net wat te veel knoflook bevatte. Geen nood en haal dat plakje komkommer van je brood. Als je die een halve minuut tegen je gehemelte drukt, doden de phytochemicaliën de bacteriën die een slechte adem verzorgen.

Inzetten op het juiste moment
Ben jij nou iemand die niet gaat ‘psst’-en zodra er een kat voorbij komt paraderen? Niet iedereen is fan van katten. Deze mensen vinden in de komkommer wederom een life-saver. Zoek op ‘cats scared of cucumber’ en je snapt wat ik bedoel. Hetzelfde, hetzij iets minder vermakelijke, effect heeft de groente ook op mieren. Gooi wat komkommerschillen op je terras en je ziet de mieren niet meer terug!

Nu ik dit zo opsom zie ik misschien toch meer overeenkomsten met de komkommertijd dan ik in eerste instantie dacht. Zo biedt het reces ons wellicht wat meer ruimte om af te wisselen in onze dagelijkse routine, of een kans om je mailbox weer spic en span op orde te krijgen. Als je zelf op vakantie gaat, kom je aangesterkt weer terug of de zomer voelt als je redder in nood na de drukke maand juni…de komkommertijd blijkt net zo veelzijdig en verfrissend als de komkommer zelf!