22-04-2021

Een duurzame relatie

Gefeliciteerd! Vandaag is het de dag van de Aarde. Het is veruit de populairste planetaire verjaardag! (Misschien dat we ook eens wat aandacht aan de andere planeten moeten besteden.) We vieren misschien wel de verjaardag van onze planeet, maar dat wat haar zo bijzonder maakt, gaat op alarmerend tempo achteruit. Ontbossing, het smelten van de ijskappen, natuurrampen, de lijst gaat door. Ondanks dat het sociaal domein minder raakvlakken heeft met duurzaamheid, zijn we het aan onszelf verplicht om rekening met de aarde te houden. Hoe kunnen we dit doen?

Duurzaamheid als begrip
Duurzaamheid wordt te pas en te onpas gebruikt. Je denkt automatisch aan het milieu en het klimaat. Maar een wasmachine die lang meegaat is toch ook duurzaam? Dit kun je ook vertalen naar het sociaal domein. Door burgers met een afstand tot de arbeidsmarkt te koppelen aan een goede werkgever, bouwen zij een duurzame relatie op. De werknemer heeft plezier in het werk en doet graag zijn of haar uiterste best. De werkgever maakt een duurzame investering in de werknemer en plukt daar zelf de vruchten van. Ook doen gemeenten duurzame investeringen in kwetsbare groepen. Denk aan burgers met verslavingsproblematiek, daklozen en asielzoekers. Een goed voorbeeld hiervan is het programma ‘Een (t)huis, een toekomst’, de aanpak van dak- en thuisloosheid in Nederland. Door nú te investeren, hebben zij een beter perspectief op een duurzame toekomst.

Milieu en het sociaal domein
Ook zijn er verschillende manieren om het milieu en het sociaal domein aan elkaar te koppelen. Het is onder andere aan gemeenten om deze koppeling te maken. Zo heb ik in de gemeente Zeewolde, in samenwerking met andere gemeenten, een project uitgevoerd voor kinderen waar besparing van energie én geld hand in hand gaan. Ook worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid tot energiecoach. Ze gaan langs bij inwoners om te kijken hoe zij, met een kleine investering of inspanning, energie kunnen besparen. Door de verbinding te blijven zoeken met andere afdelingen help je dus de inwoner én moeder Aarde.

In balans
Sinds de mens bestaat, zijn we een relatie aangegaan met de aarde. Wij kunnen niet zonder onze blauwe planeet. Maar de aarde kan ons moordende tempo van innovatie en ontginning niet aan. Goede investeringen in duurzame relaties tussen mens en planeet zijn nodig én nuttig. Denk aan de initiatieven uit het sociaal domein. Een investering op de korte termijn, levert veel meer op in de lange termijn. Maak de relatie met onze planeet duurzaam en we leven nog lang en gelukkig.

Nautus en duurzaamheid?

Bij Nautus hechten we aan een duurzame bedrijfsvoering, met respect en aandacht voor mens, milieu en maatschappij. Kijk op www.nautus.nl/mvo voor meer informatie.

Nautus MVO