22-09-2022

Eet jij je gelukkig?

Ik ben sinds deze maand maar braaf begonnen met het klaarmaken van lunchsalades en het inkopen van snoeptomaatjes en komkommers. De aanleiding hiervoor? De gezonde kookworkshop die in het kader van vitaliteit voor Nauturianen werd georganiseerd. Waar ik dacht dat 250 gram groente per dag nog genoeg was, kreeg ik – door de diëtiste die de kookworkshop begeleidde – te horen dat het inmiddels 350 gram per dag is. En ik moet hard werken om zo’n hoeveelheid binnen te krijgen. Deze week is het Nationale Vitaliteitsweek en is, naast gezonde voeding, ook aandacht voor andere aspecten van vitaliteit. Dit alles gericht op het vergroten van vitaliteit en meer verbinding in het Nederlands bedrijfsleven.

Voeding en de relatie met werkgeluk
Goed en gezond eten is belangrijk. Ook voor je werkgeluk. Wist je dat je om 10.00 uur in de ochtend het meest scherp bent? Dus heb je een belangrijke presentatie of overleg, plan strategisch je tijd in. Zo zijn we allemaal ook wel bekend met de after lunch dip. Er zijn verschillende theorieën over, maar het blijkt vooral te maken te hebben met onze biologische klok. Het is wel zo dat deze dip versterkt kan worden door het eten van suikers tijdens de lunch. Snelle suikers geven ons een kortstondig gelukzalig gevoel. Het woord ‘snelle’ geeft aan dat dit gevoel ook zo weer verdwijnt. Langzame suikers zorgen ervoor dat een verzadigd gevoel langer aanblijft. Het geluksgevoel duurt daarmee ook langer voort. Investeren in gezonde voeding zorgt heeft dus effect op de energie van medewerkers en het werkgeluk.

Organiseer je eigen vitaliteitsweek
Bij Nautus proberen we hierop in te spelen. Van spinazie-smoothies in de ochtend tot een suikervrije lunch. Naast het lichamelijke aspect, hebben we ook aandacht voor andere aspecten op het gebied van vitaliteit. Een werkgever kan namelijk aan verschillende knoppen draaien om vitaliteitsniveau van de organisatie te verhogen. Zo is aandacht voor de sociale omgeving, het mentaal welbevinden en het bewustzijn van medewerkers ook belangrijk.

Bij Nautus hebben we begin dit jaar onze eigen ‘Nautus week tegen de werkstress’ georganiseerd. We gaven aandacht aan verschillende thema’s in het kader van vitaliteit zoals beweging, slaap, voeding en mentaal welbevinden. Wil je zelf als bedrijf investeren in vitaliteit of zelf een vitaliteitsweek of -dag organiseren? Kijk dan voor tips op https://www.nationalevitaliteitsweek.nl/mee-doen/

Meer weten?

Neem dan contact op met onze Nauturiaan Linda Kuijvenhoven.

Mail Linda