24-04-2020Kosha's Kijk

Even geen Corona-bericht

Zijn er nog berichten die niet over Corona gaan? Gisteren las ik de krant en zelfs de cultuurredactie vond dat de hele rubriek over Corona moest gaan. Over wat de leukste komedies zijn om te bekijken in Coronatijd bijvoorbeeld. Het meest bijzonder vond ik wel dat de filmrecensent de werkelijkheid van de Coronacrisis als een (slechte) film probeerde te recenseren. Bestaat er nog een andere wereld?

Het is ook wel te begrijpen natuurlijk. Het houdt ons allemaal bezig. En het heeft invloed op ons dagelijks leven, nu en in de toekomst. Het is schrijnend, complex en het zet ons als individu en als samenleving(en) onder grote druk. Zijn we sterk genoeg? Gaan we het met elkaar redden? Doen we genoeg? Of doen we teveel? En beschadigen we daarmee dingen die ook waardevol zijn? Genoeg vragen om een maatschappelijk debat over te voeren.

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) doet deze week een poging om, tussen alle Coronaberichten door, aandacht te vragen voor de toename van het aantal daklozen in het afgelopen decennium. De raad stelt een structureel andere aanpak voor. ‘Herstel begint met een huis’ is de titel van haar advies. Een plek om te wonen als basis van elk hulpverleningstraject. Iets wat we al lang weten, maar goed dat het er nog keer staat, dacht ik toen ik het las.

Lastig om hier in Corona-tijd de aandacht voor te krijgen die het verdient. Je bent geneigd om dan maar de verbinding te maken met Corona. Door erop te wijzen dat Corona ook mensen die dakloos zijn raakt, zelfs nog erger raakt. Want wat betekent ‘je blijft zoveel mogelijk thuis’ voor iemand die geen thuis heeft? En hoe vang je mensen op, als de opvang helemaal niet is ingericht op het houden van voldoende afstand?

Het Rijk heeft stevige dilemma’s, maar dit zijn dilemma’s voor gemeenten. Het zou zo mooi zijn om dakloosheid (straks of nu) ook als een crisis te gaan aanpakken. Het is immers ook een crisis. Welke creatieve ideeën ontstaan dan? Even weg met de oude patronen, maar aanpakken, alsof wij het zelf zijn die het risico lopen dakloos te worden. Wat zou er dan ontstaan aan creatieve oplossingen? Wat wordt vloeibaar onder de druk?

Gisteren keek ik (daar hebben we nu eenmaal meer tijd voor) een reportage over huizen die, tegen minimale kosten, snel neergezet kunnen worden met behulp van 3D-printing. Soms zijn de oplossingen er al, maar moet het probleem er nog bij gevonden worden. Misschien hoeven we niet zo lang te zoeken? En dan met dezelfde daadkracht ook deze crisis aanpakken.

Nu wilde ik het eigenlijk niet met u hebben over Corona. Heb ik me er toch weer schuldig aan gemaakt. Nou ja, eigenlijk spijt me dat niet.

Even praten over Corona of juist niet?

Stuur Kosha een mailtje en maak een afspraak.

Mail Kosha

Meer tips om door de coronacrisis te komen

Hoe gemeenten zzp’ers helpen met TOZO

De crisis die veroorzaakt wordt door het coronavirus raast door...

5 tips om het eenzaamheidsvirus aan te pakken

Koning Willem-Alexander omschreef het treffend: “het coronavirus kunnen wij niet...

5 tips die gemeenten door de Corona-storm loodsen

De effecten van het Corona-virus (en de maatregelen om het...

Coronacrisis raakt werkgelegenheid kwetsbare groepen

Het coronavirus zorgt niet alleen voor een gezondheidscrisis, maar raakt...

Maak een creatieve match bij corona-uitdagingen!

De coronacrisis stelt gemeenten voor nieuwe uitdagingen. Maar met een...

Maatschappelijk opvang tijdens een maatschappelijke crisis

Dak- en thuislozen zijn mobiel, hebben meestal een lagere weerstand...

Schuldhulpverlening op afstand: hoe werkt dat?

 Vanwege de corona-maatregelen komen schuldhulptrajecten in gevaar omdat fysiek contact...

Voedselbanken onder druk tijdens coronacrisis

De komende periode beantwoordt Nautus vragen van gemeenten over de...
Lees meer