05-02-2020Kosha's Kijk

‘Kunnen we het niet gewoon gaan doen?’

Je hebt ‘m vast al eens gehoord, deze vraag. Misschien gesteld door een collega. Of je bracht ‘m zelf in. Vaak komt de vraag omdat er iets schuurt. Er is ongeduld. In ieder geval bij de steller van de vraag. Wordt het tijd om knopen door te hakken? Of komt de vraag juist te vroeg? Hoe dan ook een signaal om alert te worden. Waarom eigenlijk?

‘Wij kiezen voor doen’
Het is een vaak gebruikte slogan: ‘wij kiezen voor doen’. Een prima houding die zich afzet tegen oeverloos afwegen, eindeloos onderzoeken en eeuwig verkennen, vaak resulterend in uitstel en (uiteindelijk) afstel van actie. Terwijl actie nodig is. In die context kan het enorm helpen om de focus te verleggen. Hulde aan de mensen die dan deze vraag op tafel leggen!

Als een speer, maar waarheen?
Toch slaat het soms door, dat ‘doen’. Het denken wordt grotendeels overgeslagen: er worden geen duidelijke doelen en resultaten gesteld, vrijwel geen plan gemaakt, budget wordt in hoog tempo uitgegeven. En misschien nog wel het belangrijkste: samenleving en inwoner worden omwille van tijd en eenvoud uit het oog verloren. We gaan als een speer! Maar treffen we doel?

Goed design heeft een prijs, maar wat is de prijs van slecht design?
Dr. Ralf Speth CEO Jaguar Motors

‘Goed design heeft een prijs, maar wat is de prijs van slecht design?’
Toegegeven, het is niet mijn eigen quote, maar die van Dr. Ralf Speth (CEO bij Jaguar Motors). En hoewel van een autofabrikant, vind ik ‘m toch treffend. Waarom? Laat ik een voorbeeld geven: heb je wel eens geprobeerd een huis te bouwen zonder tekening? Lukt het om het huis af te stemmen op de behoefte van de toekomstige inwoners als je gewoon begint met bouwen? Hoe communiceer je zonder tekening met alle vakmensen over wat de bedoeling is? Wat worden de kosten? En wat is duurder: een lijn op de tekening aanpassen? Of muren slopen en weer opbouwen tijdens de bouw?

Een beetje meer design is niet verkeerd
In het sociaal domein zorgt ‘te snel doen’ vaak voor stevige problemen in de uitvoering. De wrijving die aan de tekentafel had moeten plaatsvinden is verplaatst. Naar inwoners en professionals die niet weten dat ze onderdeel waren van een tekening. En om dan nog maar een tweede quote in te brengen: ‘er bestaat niet zoiets als geen design, er is alleen goed en slecht design’ (Adam Judge, auteur van ‘The Little Black Book of Design’).

Herken het signaal, en doe er iets mee
Dus vraag jezelf af: waar komt het ongeduld achter deze vraag vandaan? Is het helder? Gaan we de goede dingen doen en is het tijd om te schakelen naar actie? Doe het dan! Of wrijft en knaagt er nog iets wezenlijks? Blijf dan nog even op je handen zitten. Leg het op tafel. Ook al had je nog niet bedacht dat je een designer bent. Want dat ben je.

Wil je reageren op deze column?

Stuur Kosha een mailtje en hij gaat graag met je in gesprek!

Mail Kosha