20-02-2023

Het was tijd voor de volgende stap

Na het behalen van mijn masterdiploma Sociologie, wist ik nog niet goed waar ik aan de slag kon gaan als startend socioloog op de arbeidsmarkt. Ik wist wel dat ik een grote behoefte voelde om mij in te zetten voor de medemens, een bijdrage wilde leveren aan kansengelijkheid en een positieve verandering teweeg wilde brengen voor de mensen om mij heen. Uiteindelijk kwam ik terecht in de wereld van de jeugdzorg, van onderzoeker bij Veilig Thuis, naar gezins- en jongeren coach en casusregisseur/jeugdconsulent bij de gemeenten.  

Verschillende rollen binnen de jeugdzorg
Een aantal jaren werkte ik binnen de jeugdzorg en bekleedde ik verschillende rollen. Daar zag ik veel schrijnende casuïstiek en ik merkte dat ik vanuit de uitvoering tegen muren aanliep bijvoorbeeld door opgesteld beleid binnen organisaties of gemeenten. De positieve en duurzame bijdrage die ik probeerde te leveren aan de jeugdige en zijn gezin, voelde niet als voldoende. Ik wilde meer mogelijk maken voor deze kwetsbare doelgroep dan mogelijk was vanuit mijn rol. Daarnaast miste ik in mijn werk ook de verdiepende slag en het onderzoeken van de jeugdvraagstukken op verschillende niveaus. Het was tijd voor een volgende stap: mijn droom was om te blijven werken met thema’s die mij aan het hart gaan (jeugd, onderwijs en veiligheid) en dit te combineren met mijn sociologische visie. En toen kwam Nautus op mijn pad.  

Schot in de roos
De eerste zin die ik las op de website van Nautus, ‘Het ontwikkelen van uitvoerbare oplossingen voor sociale vraagstukken’, was gelijk een schot in de roos. Het klonk precies naar een uitdaging die ik zocht. Met een portie enthousiasme, maar natuurlijk ook wat gezonde zenuwen, begon ik mijn eerste dag bij Nautus. De eerste week werd ik gelijk warm ontvangen en voelde ik mij erg welkom geheten door de andere Nauturianen. De Nautus-vrijdag hielp mij meteen om kennis te kunnen maken met mijn nieuwe collega’s op een ontspannen manier, geïntrigeerd te raken door het horen van de opdrachten die zij doen en de veelheid aan onderwerpen die mij daarvan aanspraken.  

Mijn eerste opdracht
Er was meteen een eerste opdracht voor mij bij de gemeente Enschede als onderdeel van het Expertisecentrum Specialistische Jeugdhulp. Deze opdracht biedt mij gelijk de mogelijkheid om vanuit een andere rol mij bezig te houden met jeugdhulp. Ik kijk er naar uit om binnenkort ook te gaan starten op een tweede opdracht en op ontdekkingsreis te gaan bij Nautus naar voor mij nieuwe sociale vraagstukken waarin ik een verschil kan maken voor de medemens.  

Meer weten?

Wil je meer weten over de opdrachten van Rosalie?

Mail Rosalie