24-09-2022

Iets met goede buren en verre vrienden

Vandaag is het burendag. Een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds om saamhorigheid in de buurt te verbeteren. En die dag is meer dan ooit hard nodig. In deze bijdrage neem ik je in een paar minuten mee in mijn ode aan de goede buur.

De coronacrisis heeft ons pijnlijk duidelijk gemaakt dat een mens niet bestaat om alleen te zijn. We zijn sociale wezens en hebben behoefte aan contact. Gelukkig lijkt de pandemie grotendeels achter ons te liggen en lopen we de deur weer bij elkaar plat. Mijn voorstel is, om de deur naast jouw voordeur eens plat te lopen. Want dit zijn de voordelen van goede buren:

  1. Met een goede buur kun je je werkdag goed starten. Wanneer je elkaar tegenkomt voordat je de auto instapt of je fiets uit de schuur pakt om naar je werk te gaan, begroet elkaar dan eens met overmatig enthousiasme. Je zult zien dat niet alleen je buurman hier vrolijk van wordt, maar jijzelf ook! Tel de aankomende week eens hoe vaak jij je buurman of buurvrouw tegenkomt. Dat zijn heel veel momenten om vrolijk elkaar te begroeten en vrolijkheid te ontvangen. Zomaar, kost je niets.
  2. Een andere reden om goede relaties met je buren te onderhouden, is omdat zij vaak iets (kunnen) hebben wat jij nodig hebt. Misschien hoef je niet meer bij ze langs voor dat kopje suiker, maar er zijn vast andere dingen: een boormachine, lange ladder of die grote ovenschaal. En zo werkt het ook andersom. In een wereld waarin we minder moeten gaan consumeren, kunnen we meer gaan delen met onze buren.
  3. Vaak zijn jouw buren hele andere mensen dan jij, of althans, dat gun ik je. Want van andere mensen kun je veel leren. Op je werk en in je vriendengroep zitten als gauw mensen die sterk op jou lijken en dezelfde interesses hebben. Gelukkig heb je je buren niet altijd voor het kiezen! Neem op deze burendag eens goed de tijd om je buren te leren kennen. Ik ben benieuwd met welke nieuwe inzichten of wijze lessen je thuiskomt.

 

Niet alleen voor jou, maar ook voor de samenleving is een goede burenrelatie van groot belang. Goede buren zorgen voor een veilige wijk waar kinderen vrij kunnen opgroeien. ‘It takes a village to raise a child.’ Goede buren zorgen voor sociale cohesie en gaan op die manier eenzaamheid tegen. Goede buren signaleren wanneer iemand hulp nodig heeft, maar niet weet waar of aan wie hij/zij dat moet vragen. Een goede buur is wat deze maatschappij meer en meer nodig heeft.

Daarom wil ik je op deze burendag uitdagen om eens langs te gaan bij je buren, elkaar te leren kennen en die band het hele jaar door te versterken. Er zitten zoveel voordelen aan!

Meer weten?

Neem dan contact op met onze Nauturiaan Jelmer Joustra.

Mail Jelmer