13-05-2024

Ik ga ervoor!

Zonder kluservaring een huis opknappen, beginnen aan een nieuwe sport of ’s nachts een vulkaan beklimmen. Maar ook: een baanwissel van onderzoeker en gedragswetenschapper naar (beleids)adviseur. Na mijn eerste maanden blik ik terug op waarom mijn avontuur bij Nautus mij aanspreekt.  

1. Onbevangen de uitdaging aan
Zonder vooroordeel een nieuw avontuur aangaan. Als onderzoeker leerde ik als een nieuwsgierige buitenstaander alle facetten van een probleem en mogelijke oplossing in kaart te brengen. Een houding die ik ook graag aanneem als adviseur. Adviseurs bij Nautus worden ingeschakeld om een huidige situatie binnen een gemeente te verbeteren. Of anders gezegd: een probleem op te lossen. Dit kan van alles zijn. Een transformatie van een sociaal team of het inbedden van jongerenparticipatie. Bij de start van een opdracht breng ik graag onbevooroordeeld alle belangrijke perspectieven op dit probleem in kaart. Juist ook van de inwoner of uitvoerder als eindgebruiker van de oplossing.  

2. Overzicht creëren
Het probleem bepaalt vervolgens de route die ik ga bewandelen. Sinds een paar weken gestart bij de Werkorganisatie Druten/Wijchen en de gemeente Zoetermeer, bevind ik me nu in deze fase. Na veel inlezen en gesprekken voeren, wordt me steeds duidelijker wat mijn opdracht voor de komende vijf maanden wordt. Bij Nautus werken we volgens Projectmatig Creëren (PMC). Een aanpak die helpt overzicht te creëren. Dit is wat ik zo leuk vind aan Nautus: je wordt in het diepe gegooid, maar ze leren je wel zwemmen en gooien een reddingsboei toe als het nodig is. Voor mij maakt dit het extra leuk om na afronding van de opdracht weer een nieuwe uitdaging aan te gaan. 

3. Nieuw dingen leren
Dit is waarom ik graag avonturen aan ga. Nautus geeft je dit avontuur. Als adviseur kun je bij meer dan 342 organisaties (gemeenten) werken. Op een tal van onderwerpen in verschillende functies. De mogelijkheden zijn eindeloos. En daarmee ook de leerpotentie. De Nautus-vrijdag staat in het teken van training en kennisuitwisseling. In mijn eerste twee maanden heb ik – naast een uitgebreid inwerkprogramma – al een training gevolgd. Er staan er nog eens twee op de planning in de nabije toekomst.  

 4. Nieuwe mensen leren kennen
Mijn wereldbeeld verruimen. De ene gemeente is de andere niet. Ook zijn er verschillen tussen afdelingen en functies. Als adviseur bij Nautus kom je nog eens ergens. Je ontmoet veel mensen en breidt in een hoog tempo je netwerk uit. Extra leuk vind ik het als ik in mijn werk buiten de bubbel van beleidsambtenaren kom. Het geeft mij veel energie dat ik in gemeenten Druten en Wijchen vaak op kantoor zit met medewerkers van het sociaal team.  

De conclusie is wel duidelijk: een uitdagende baan met veel afwisseling. Ik ben voorlopig niet uitgeleerd! 

Meer weten?

Wil je meer weten hoe het Marije Voorwinden vergaat? Stuur haar gerust een e-mailtje.

Mail Marije