31-03-2021

"Ik kan niet overal naar toe, maar stil sta ik niet!"

Op 22 oktober 2020 organiseerde de studievereniging van de opleiding Bestuurs- en Organisatiewetenschap in Utrecht een Masterclass waar studenten en organisaties met elkaar in contact werden gebracht. Dit was de eerste keer dat ik in aanraking kwam met Nautus.

Twee adviseurs van Nautus vertelden vol enthousiasme over het ontwikkelen van uitvoerbare oplossingen voor gemeenten met betrekking tot maatschappelijke vraagstukken. Het werk dat de adviseurs verrichten klonk mij complex en van een hoge moeilijkheidsgraad in de oren. Maar toen ik hoorde dat het wellicht mogelijk was om een afstudeerstage bij Nautus te volgen, dacht ik: ‘Niet geschoten is altijd mis!’.

Afstuderen en adviseren
Na de sollicitatieprocedure was het eindelijk zo ver: vanaf 1 februari 2021 loop ik veertig uur per week stage bij Nautus. Gedurende deze periode schrijf ik mijn afstudeerscriptie over de problematiek en mogelijke oplossingen (zoals stress-sensitieve dienstverlening) op het vlak van zelfredzaamheid van schuldenaren in diverse gemeenten. Daarnaast werk ik een aantal uur per week mee, zodat ik ondanks de huidige coronamaatregelen een duidelijk beeld krijg van het werk als adviseur bij Nautus. Ondanks mijn functie als afstudeerstagiaire voel ik mij volwaardig onderdeel van de organisatie. Dit komt niet alleen door de nodige kantoorartikelen, welkomstpresentjes en de fotoshoot die ik mocht ontvangen. Het komt namelijk vooral door de open cultuur die ik ervaar bij Nautus: mijn mening wordt serieus genomen en ik heb in de korte tijd, dat ik stageloop al veel Nauturianen middels wandelingen of digitale kopjes koffie beter leren kennen.

Stilstand/thuiswerken is geen achteruitgang
Momenteel is het voor mij best druk met een fulltime stage, afstudeeronderzoek en daarnaast ook nog een laatste vak van mijn master, maar ondanks het vele thuiswerken door corona en het feit dat ik niet overal naartoe kan, heb ik niet het gevoel dat ik stilsta. Ik leer elke week weer nieuwe dingen over de complexe wereld van het sociaal domein en ik heb zin in de maanden die nog zullen volgen. Stilstand in de vorm van veel thuiswerken is voor mij absoluut geen achteruitgang, in tegendeel!