06-08-2021

Internationale dag van het bier

Vandaag is het internationale bierdag. Het idee ontstond in 2007 in California, maar werd al snel een wereldwijd feest. Het wordt elk jaar gevierd op de eerste vrijdag van augustus. Het is de bedoeling dat de wereld voor één dag verenigd wordt door bier.

Successen vieren en goede gesprekken
Afgelopen voorjaar mocht ik na lange tijd eindelijk weer een biertje drinken op het terras. Een geluksmomentje. Terugdenkend zijn er veel goede momenten geweest, die gevierd worden met een biertje in mijn hand: bijvoorbeeld het krijgen van een baan, verjaardagen, een eerste date, of mijn afstuderen. Niet alleen goede momenten zijn gevierd, ook mening crisis is besproken met een biertje of twee. Dit loopt uiteen van persoonlijke crises – hoe vind ik een huis in de oververhitte markt en wat wil ik uit het leven halen- tot het bespreken van discriminatie in de samenleving en klimaatverandering.

Verbinding met iedereen
Hoewel het naar de kroeg gaan met vrienden prettige herinneringen omhoog brengt, denk ik ook vooral terug aan de spontane gesprekken die plaatsvonden in de kroeg met mensen die daarvoor wildvreemden waren. Zo heb ik filosofische discussies gehad over het leven van muggen, met een directeur van een vrijwilligersorganisatie gepraat over individualisme in de stad, heb ik geleerd hoe je goed moet steppen van een 9-jarige – en daar zit nogal een techniek achter- , en ben ik met de kroegbaas van mijn stamkroeg op vakantie geweest. Ik heb de meest interessante mensen ontmoet, die ik in mijn dagelijkse leven anders nooit zou tegen komen.

Ook op het werk?
Bij Nautus snappen ze al langer dat een (eventueel alcoholvrij) biertje voor verbinding zorgt. Doordeweeks zie ik mijn collega’s nauwelijks. Immers zitten sommigen in Zeeland, Oss, of Delft, terwijl ik het afgelopen anderhalf jaar in Enschede heb gewerkt. Toch komen we elke vrijdag bij elkaar, sinds kort ook weer fysiek. Aan het eind van de week sluiten we samen af met een biertje en hebben we het over lopende opdrachten of juist ons leven naast werk.

Verbinding
Een biertje drinken in de kroeg of op het terras is voor mij de manier om mensen op te zoeken. De verhalen die ik daar meekrijg, zorgen ervoor dat ik mijn perspectief verbreed. Dat helpt me dan ook weer in mijn werk. Immers, een collega kan eerder tegen hetzelfde probleem zijn aangelopen met betrekking tot subsidies. Die ene stamgast in je kroeg kan een ander perspectief bieden op de schulddienstverlening. En de baas van de kroeg heeft misschien wel een goede kijk op de uitvoering van de TOZO.

Bedankt
Eigenlijk is het dus maar goed dat we ook een dag hebben om de mensen die je voorzien in je pilsje te bedanken voor het feit dat ze (in ieder geval voor mij) zorgen voor meer verbinding. Dus neem vandaag eens de tijd om te genieten van een (alcoholvrij) biertje en een goed gesprek. Dan ga ik vandaag tijdens de afsluitende borrel hetzelfde doen!