08-03-2023

Internationale Vrouwendag; nog steeds een inhaalslag nodig

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Op deze dag staan we stil bij wat vrouwen al hebben bereikt, maar strijden we ook nog steeds voor gelijkwaardigheid. Want zelfs in 2023 zijn we er nog niet.

De eerste keer 
In 1911 was het de allereerste Internationale Vrouwendag. In dit jaar was het doel van deze dag voor vrouwen de verbetering van vrouwenrechten, en dan vooral het kiesrecht. Nu wordt Internationale Vrouwendag vaak georganiseerd rondom een bepaald thema. Dit jaar is het thema ‘onbeperkt leefbaar’. En daarbij kan je je afvragen: kunnen vrouwen wel onbeperkt meedoen?  

Stijgende lijn?
We zijn er nog niet? Maar er zit toch een stijgende lijn in? Want van de 355 burgemeesters is inmiddels 102 vrouw. Het aantal vrouwen in topfuncties groeit. Voor het eerst promoveren er meer vrouwen dan mannen en 73% van de Nauturianen is een vrouw. Laten we deze lijn doorzetten. Maar, ondanks dit goede nieuws, is een Internationale Vrouwendag nog steeds erg belangrijk.  

Waarom is het dan nog nodig?
Omdat overal ter wereld wij vrouwen nog steeds één nul achterstaan. We verdienen gemiddeld dertien procent per uur minder dan mannen. Drieënveertig procent van de werkende vrouwen heeft te maken met zwangerschapsdiscriminitatie. Elke acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord omdat ze vrouw is. Maar, vrouwen staan op voor hun rechten. Iraanse vrouwen knipten massaal hun haar af, als protest tegen het regime. Nederlandse vrouwen protesteren op de Dam tegen abortus in het strafrecht. Dankzij dit soort vrouwen en hun geleverde offers en strijd, kunnen andere vrouwen weer verder emanciperen. Dit komt allemaal samen tijdens Internationale Vrouwendag. 

Wat kan ik doen?
Op Internationale Vrouwendag plannen vrouwen en verschillende organisaties allerlei evenementen. Debat en bewustwording staan hierbij centraal en solidariteit wordt gevierd. De gemeente Oss organiseert lezingen door inspirerende vrouwen. Tegelijkertijd kunnen vrouwen in Utrecht aanschuiven voor een ontbijt, terwijl in Amsterdam films worden vertoond. In elke provincie of gemeente is er wel iets te doen. Via de website van Women INC vind je de activiteiten per provincie (even doorscrollen). Ook leuk voor mannen! Want ook jullie willen de vrouw vieren, toch? 

Meer weten?

Dat kan natuurlijk. Stuur Julia gerust een mailtje.

Mail Julia