01-06-2023

Jij bent niet te missen!

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger vragen we daarom aandacht voor deze jongeren. Verschillende campagnes laten zien wat de impact is van mantelzorg in het persoonlijke leven van deze jongeren. Iets dat ik, als voormalig jonge mantelzorger, ontzettend ondersteun. Want: jij bent niet te missen!

Anders is normaal
Toen ik twee jaar oud was, werd mijn broertje geboren. Op het eerste gezicht een gezonde jongen, maar niets bleek minder waar. Door zuurstoftekort tijdens de geboorte liep hij blijvende hersenschade op. Zijn niveau is en blijft dat van een driejarige. Naast deze diagnose is hij bovenal mijn broertje, waar ik van kleins af aan mee ben opgegroeid. Natuurlijk merkte ik wel dat er dingen anders waren, maar gek genoeg zijn dat soort dingen in een mantelzorggezin vaak heel normaal. Het echte besef dat mijn broertje anders was, kwam bij mij dan ook pas veel later. Ook de impact die het op me had en heeft, besefte ik me pas later. Toch zou ik het woord mantelzorger niet snel gebruiken. Mijn broertje is mijn broertje alleen is hij net anders dan normaal.

Never a dull moment
Hoe mijn ouders ook hun best deden; ons gezin draaide voor een groot deel rondom mijn broertje. En dat was oké. Ik wist niet beter. We hanteerden de slogan: ‘Never a dull moment’. Want bij ons was het nooit saai. We deden met vakanties, uiteten en uitjes de dingen als ‘normaal gezin’ in aangepaste vorm. Maar er waren ook andere kanten. Mijn broertje is een lange periode heel vaak opgenomen in het ziekenhuis en dat gaf veel zorgen. Dat is eigenlijk niet gewoon en ik hoor het meerdere jonge mantelzorgers zeggen: “Je wordt snel volwassen.”

Aandacht maakt het verschil
Uit eigen ervaring weet ik dat de impact op het leven van een jonge mantelzorger groot kan zijn. Groter dan je jezelf misschien in eerste instantie zelf beseft. De aandacht voor een jonge mantelzorger en zijn of haar situatie is echter niet altijd vanzelfsprekend. In de zorg voor mijn broertje maakte ik mee dat gesprekken bijna altijd alleen met mijn ouders werden gevoerd. Ik zat ernaast, maar aan mij werd meestal geen aandacht besteed. Op mijn school vroegen docenten zich niet af of ik me wel kon concentreren als mijn broertje aanvallen had of in het ziekenhuis lag. Mensen in onze omgeving vroegen: “Hoe gaat het met je ouders en met je broertje?”  Maar vergaten dan te vragen hoe het met mij ging. Ik ben dan ook een ontzettende voorstander voor meer bewustwording, (h)erkenning en waardering voor jonge mantelzorgers. Jij mag gezien worden en jouw ervaringsverhaal doet ertoe!

Niet te missen
Ook als het thuis even wat minder goed gaat, zal een jonge mantelzorger niet altijd (even snel) om aandacht vragen. In de Week van de Jonge Mantelzorger staat ‘aandacht’ dan ook niet voor niks centraal. Bijvoorbeeld via de campagne ‘Niet te missen’. Deze laat zien wat de impact is van mantelzorg in het persoonlijke leven van jongeren. Want onthoud: jij als jonge mantelzorger bent goud waard en jij bent niet te missen!

Bannermateriaal is van De Week van de Jonge Mantelzorger.

 

Meer weten over jonge mantelzorgers?

Stuur Nancy Kluvers een e-mail en ze praat er graag met je over door.